Σάλος στην Αγγλία με 12χρονο αγόρι σε κώμα – Γιατί οι γιατροί θέλουν να κλείσουν τα μηχανήματα

 Σάλος στην Αγγλία με 12χρονο αγόρι σε κώμα – Γιατί οι γιατροί θέλουν να κλείσουν τα μηχανήματα

Σήμερα, βάσει δικαστικής απόφασης, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται θα έπρεπε να βγάλει τον 12χρονο από τη μηχανική υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα κατέληγε. Η απόφαση προς το παρόν αναβλήθηκε, καθώς η οικογένεια του μικρού προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πώς κατέληξε διασωληνωμένος ο Archie Battersbee

Ο Archie βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακράς νομικής διαμάχης από τότε που τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα στο σπίτι του, στο Southend του Essex, τον περασμένο Απρίλιο.

Η μητέρα του παιδιού βρήκε τον γιο της αναίσθητο με ένα δέσιμο στο κεφάλι του, στο σπίτι τους. Πιστεύει ότι συμμετείχε σε μια διαδικτυακή πρόκληση.

Έκτοτε δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και διατηρείται στη ζωή με συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, μηχανικής υποστήριξης και φαρμακευτικών θεραπειών.

Το νοσοκομείο κρίνει ότι το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό και πρέπει να βγει από τη μηχανική υποστήριξη, και ότι σε κάθε περίπτωση για το παιδί δεν υπάρχουν ελπίδες και θα καταλήξει το επόμενο διάστημα.

Οι γονείς του ισχυρίζονται ότι η διακοπή της θεραπείας θα παραβίαζε τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Αυτές οι διεθνείς υποχρεώσεις λένε ότι τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία απολαύουν ίσα δικαιώματα και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τους θανάτους παιδιών και νέων.

Για το λόγο αυτόν έχουν προσφύγει δικαστικά, με όλα τα δικαστήρια μέχρι τώρα να συνηγορούν υπέρ της διακοπής της μηχανικής υποστήριξης στον 12χρονο.

Η τελευταία εξέλιξη, η αίτηση που έκανε σήμερα η οικογένεια του Archie

Η οικογένεια του Archie Battersbee κατέθεσε σήμερα αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να αναβληθεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να βγει το παιδί από τη μηχανική υποστήριξη.

Η μηχανική υποστήριξη ζωής του 12χρονου επρόκειτο να διακοπεί στις 11 το πρωί σήμερα (τοπική ώρα Αγγλίας), αφού η οικογένειά του έχασε την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη διατήρησή της.

Αλλά η μητέρα του Archie, Hollie Dance, δήλωσε ότι της είπαν ότι το παιδί δεν θα βγει από τη μηχανική υποστήριξη όσο εξετάζεται η αίτησή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο, η κυρία Dance δήλωσε: «Ελπίζω ότι (το ΕΔΔΑ) θα παρέμβει και θα δώσει στον Archie το δικαίωμα να ζήσει. Νομίζω ότι το αξίζει. Δεν θα παραιτηθούμε από τον Archie μέχρι τέλους».

Η κ. Dance είπε ότι ο Archie είχε μια «σταθερή νύχτα και πάλι» και ότι έχει έρθει σε επαφή με γιατρούς στην Ιαπωνία και την Τουρκία, οι οποίοι λένε ότι έχουν ιατρικές θεραπείες που θα βοηθήσουν τον Archie να ανακάμψει.

Πρόσθεσε ότι εξετάζει τώρα επιλογές που περιλαμβάνουν τη μετακίνησή του εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην οικογένεια είχε δοθεί προθεσμία ως τις 9 σήμερα το πρωί για να υποβάλει αίτηση στο ΕΔΔΑ, την οποία η κ. Dance χαρακτήρισε «σκληρή».

Η κ. Dance είπε ότι το Barts Health NHS Trust του Λονδίνου της είπε ότι η οικογένεια δεν μπορεί να τον μεταφέρει σε ξενώνα.

«Περιμένουμε τις δικαστικές εξελίξεις», λέει το νοσοκομείο

Ο Alistair Chesser, επικεφαλής ιατρός του Barts Health NHS Trust, δήλωσε: «Σύμφωνα με τις οδηγίες των δικαστηρίων, θα συνεργαστούμε με την οικογένεια ώστε να προετοιμαστούμε να βγάλουμε το παιδί από τη μηχανική υποστήριξη, αλλά δεν θα προβούμε σε καμία αλλαγή στη φροντίδα του Archie μέχρι να επιλυθούν τα εκκρεμή νομικά ζητήματα».

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε τη Δευτέρα την αίτηση της οικογένειας να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου για την αφαίρεση της μηχανικής υποστήριξης.

Οι γιατροί του Archie στο Βασιλικό Νοσοκομείο στο Whitechapel, στο ανατολικό Λονδίνο, πιστεύουν ότι είναι νεκρός εγκεφαλικά και λένε ότι η συνέχιση της θεραπείας με μηχανική υποστήριξη ζωής δεν είναι προς το συμφέρον του.

Αλλά η οικογένειά του επιμένει ότι η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί, λέγοντας ότι η καρδιά του μικρού χτυπά ακόμη.

Η κ. Dance και ο πατέρας του Archie, Paul Battersbee, είχαν ζητήσει να παραταθεί η θεραπεία του για να δοθεί χρόνος σε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει την περίπτωση του παιδιού.

Το απόγευμα της Τρίτης, ομάδα τριών δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου αρνήθηκε την άδεια στην κα Dance και τον κ. Battersbee να ασκήσουν έφεση, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το προηγούμενο δικαστήριο «έλαβε τη σωστή απόφαση».

Η επιτροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσε ότι ενώ «τρέφει μεγάλη συμπάθεια για τη δυσχερή θέση των αφοσιωμένων γονέων του Archie… δεν υπάρχει καμία προοπτική ουσιαστικής ανάκαμψης (του Archie)».

Πρόσθεσαν ότι ακόμη και αν διατηρηθεί η θεραπεία που τον συντηρεί στη ζωή, ο Archie θα πεθάνει τις επόμενες εβδομάδες από οργανική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η ακρόαση στο Εφετείο την Δευτέρα έγινε αφού η κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει επειγόντως το αίτημα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με σκοπό να συνεχιστεί η θεραπεία του Archie.

Ωστόσο, το δικαστήριο αρνήθηκε να αναβάλει τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης του Αρτσι. Αρνήθηκαν επίσης να χορηγήσουν άδεια για την άσκηση έφεσης κατά της απόφασής τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, να επιτρέψουν δηλαδή να δοθεί δικαστική συνέχεια στο θέμα.

«Είναι ντροπή, είναι απολύτως ντροπιαστικό»

Η μητέρα του Αρτσι είπε ότι το νοσοκομείο «πίεζε» να τερματίσει τη ζωή του, προσθέτοντας: «Είναι ντροπή, είναι απολύτως ντροπιαστικό. Είναι αυτός ο δρόμος προς τα εμπρός σε αυτή τη χώρα, που μας επιτρέπεται να εκτελούμε παιδιά. Επειδή έχουν αναπηρίες;».

Είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν με τον γιο της 24 ώρες το 24ωρο και ότι «σημείωνε πρόοδο με πολλούς τρόπους. Παίρνει τρία φάρμακα, απορροφά την τροφή, έχει πάρει βάρος».

Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια του Archie Battersbee

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια του Archie Battersbee σε αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή. Είναι σωστό οι αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του Archie να λαμβάνονται από ειδικούς γιατρούς και τα δικαστήρια».

Σχετικά Άρθρα