Πρώτες διαρροές από την Αθήνα για το τουρκικό ερευνητικό – “Θα κάνουμε ότι χρειάζεται, χωρίς υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα”

 Πρώτες διαρροές από την Αθήνα για το τουρκικό ερευνητικό – “Θα κάνουμε ότι χρειάζεται,  χωρίς υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα”

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε συνδυασμό με το ερευνητικό τουρκικό γεωτρύπανο έχουν θέσει σε επιφυλακή την ελληνική πλευρά. Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να εκτιμά πως η κλιμάκωση της έντασης από την τουρκική πλευρά εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν που βλέπει την δημοφιλία του να καταρρέει.

Της Άννας Καραβοκύρη

Από την ελληνική πλευρά, υψηλόβαθμα στελέχη τονίζουν πως η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά, ψύχραιμα αλλά και αποφασιστικά όλα όσα δηλώνονται ή σχετίζονται με το τουρκικό πλοίο και τη διαδρομή του και επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται για  να μην έχουμε εντάσεις, χωρίς υποχωρήσεις στα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η στρατηγική της «διεθνοποίησης» του θέματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Επισημαίνουν δε ότι η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι αίτημα που  έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς -κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- για απομάκρυνση από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων βρίσκει ήδη έμπρακτη ανταπόκριση καθώς η Γερμανίδα Υπουργός, ξεκαθάρισε -και μάλιστα με τρόπο που προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του Τούρκου ομολόγου της Τσαβούσογλου– ότι η χώρα της υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ελλάδας και απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια τόνισε  ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Και αμέσως μετά πρόσθεσε:

  • «Η δική μου Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας» και πρόσθεσε ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης», καθώς «η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, μπροστά στον Τούρκο ομόλογό της Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη, κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία «ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε., ενδιαφέρεται τόσο για τα σύνορα της χώρας, όσο και για τα σύνορα της Ε.Ε.» και αποστόμωσε τον τούρκο ομόλογό της που είπε ότι η Γερμανία γίνεται θύμα της προπαγάνδας των Ελλήνων.

Από το κυβερνητικό επιτελείο πιστώνουν την «επιτυχία» των παραπάνω δηλώσεων στην κίνηση του πρωθυπουργού να δείξει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον Γερμανό Καγκελάριο κατά την συνάντηση τους, στο περιθώριο του Έκτακτου Ευρωπαικού Συμβουλίου.

  • «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκείνη την συνάντηση έκανε σαφές πως το Βερολίνο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση και να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Συμπληρώνουν μάλιστα ότι αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού προς τον Γερμανό Καγκελάριο ήταν καθοριστικής σημασίας διότι αμέσως μετά  το Βερολίνο δια του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες», πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπογράμμισε ότι «ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις».

Σχετικά Άρθρα