Τιμή ρεύματος: Αυξήσεις -πλην ΔΕΗ- από σήμερα μετά το πλαφόν στο πάγιο – Ελεύθερα η αλλαγή προμηθευτή χωρίς “πέναλτι”

 Τιμή ρεύματος: Αυξήσεις -πλην ΔΕΗ- από σήμερα μετά το πλαφόν στο πάγιο – Ελεύθερα η αλλαγή προμηθευτή χωρίς “πέναλτι”

Με την υποχρέωση να έχουν πάγιο ως 5 ευρώ το μήνα, οι προμηθευτές ρεύματος ανακοινώνουν ανεβασμένες τιμές για να καλύψουν το «κούρεμα» που υπέστησαν με το πλαφόν. Αυτό δεν αφορά τη ΔΕΗ που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών, καθώς το πάγιό της ήταν στο όριο των 5 ευρώ.

Αφορά όμως άλλες εταιρείες παροχής ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να επισκέπτεται τις ιστοσελίδες των παρόχων και να βλέπει την τελική τιμή που ισχύει από σήμερα.

  • Η ελευθερία αλλαγής προμηθευτή είναι απόλυτη. Δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει πάροχο χωρίς να δεσμεύεται από πιθανές ρήτρες των συμβολαίων που έχει υπογράψει.

Επειδή πάντως οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών, μετά τις παρεμβάσεις επί παρεμβάσεων, φαίνεται ότι κινούνται χοντρικά στα ίδια επίπεδα, ενώ επιπλέον ο Αύγουστος είναι μήνας που δεν ευνοεί τις μετακινήσεις πελατών, εκτιμάται ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν σημαντικά όσον αφορά τα μερίδια. Το Σεπτέμβριο όμως σίγουρα θα υπάρξει κινητικότητα.

  • Και η αλήθεια είναι ότι η παρέμβαση του ΥΠΕΝ να μπει «κόφτης» στα πάγια, μαζί με την ολιγοήμερη προθεσμία που έδωσε για να αναπροσαρμοστούν τα τιμολόγια, βόλεψε αρκετούς προμηθευτές. Έδωσε ένα πολύτιμο χρονικό περιθώριο μερικών ημερών σε όσους δεν είχαν «μαντέψει» σωστά τις τιμές φυσικού αερίου του Αυγούστου, ώστε να «ξαναγράψουν» τα τιμολόγιά τους και να διορθώσουν τα όποια λάθη είχαν κάνει.

Τώρα θα συνυπολογίσουν στις νέες ονομαστικές χρεώσεις και τις αυξητικές τάσεις του φυσικού αερίου (TTF) της τελευταίας εβδομάδας στον απόηχο της μείωσης στο 20% των ρωσικών ροών του Nord Stream.

Η απογείωση των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο μετά την εκτίναξη στα 224 ευρώ η μεγαβατώρα, κινείται πλέον σταθερά πέριξ των 200 ευρώ, έχει τρομάξει την αγορά και εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και μέσα στον Αύγουστο, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως κάποιοι, ειδικά οι μη καθετοποιημένοι, θα πληρώσουν ακριβά τους όποιους λανθασμένους υπολογισμούς.

Πηγή: news247

Σχετικά Άρθρα