Κόντρα Οικονόμου-Ανδρουλάκη για τις παρακολουθήσεις: “Ή απειλή είναι Ευρωπαϊκή” – “Ύποπτη η προσπάθεια υποβάθμισης”

 Κόντρα Οικονόμου-Ανδρουλάκη για τις παρακολουθήσεις: “Ή απειλή είναι Ευρωπαϊκή” – “Ύποπτη η προσπάθεια υποβάθμισης”

Στη γραμμή της διεθνοποίησης, επικαλούμενος μάλιστα πια και τη σημερινή καταγγελία της Μαρίας Σπυράκη η οποία δήλωσε θύμα κυβερνοεπίθεσης μέσω e-mail, κινήθηκε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εντείνουν την πίεση για απαντήσεις στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι επιβάλλεται η ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ό,τι πρέπει και όλες οι κρατικές υπηρεσίες να συνδράμουν. Είπε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε άμεσα αντανακλαστικά ζητώντας να συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που έγινε την Παρασκευή, και πρόσθεσε πως όχι μόνο η χώρα μας αλλά όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτή την απειλή.

Αφού αναφέρθηκε στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, υποστήριξε ότι έχει συμβεί και σε άλλους ευρωβουλευτές. «Επειδή κλήθηκα να πω και ονόματα από μια ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, έτσι πολύ πρόχειρα μπορώ να πω ότι στην Έκθεση του Policy Department Citizens’ Rights του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγράφεται περίπτωση παρακολούθησης το 2019 του Βέλγου ευρωβουλευτή, του κ. Λουίς Μισέλ.

Από άλλα δημοσιεύματα και πηγές προκύπτουν παρακολουθήσεις ή απόπειρα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων Ισπανών ευρωβουλευτών, της κυρίας Ντιάνα Ρίμπα και του κ. Ζόρντι Σολέ, αυτά είναι κάποια πρώτα ονόματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι, τουλάχιστον, 300 δημόσια πρόσωπα στην Ουγγαρία, 10 Πολωνοί, σειρά Υπουργών στη Γαλλία, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο Υπουργός Άμυνας, 68 δημόσια πρόσωπα στην Ισπανία, είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές» είπε ο Γ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε να απαντήσουμε απέναντι σε αυτού του είδους τις απειλές. Κατά τα άλλα ισχύουν, όλα όσα έχουμε πει και σε προηγούμενες ενημερώσεις, σχετικά με το ζήτημα αυτό».

Κληθείς δε να σχολιάσει τις αιτιάσεις για προσπάθεια συγκάλυψης είπε:  «Δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε. Ίσα-ίσα, είπαμε ότι επιβάλλεται η ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει άμεσα και γρήγορα απαντήσεις και να εξετάσει τη μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο οποίος είναι ένας, δεν είναι ο μόνος ευρωβουλευτής, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με αυτή την απολύτως παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια. Είναι μια σοβαρή υπόθεση την οποία πρέπει να ελέγξουμε.

Άλλο, όμως, αυτό και άλλο τα οποιαδήποτε υπονοούμενα, ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε σχέση κρατικού φορέα ή της Ελληνικής Κυβέρνησης με αυτή την υπόθεση, ότι φοβόμαστε ή κάτι να κρύψουμε. Ίσα-ίσα, είπαμε από την αρχή: Απόλυτη προτεραιότητα. Επιβάλλεται να εξεταστούν τα πάντα και να δοθούν απαντήσεις. Διαφάνεια παντού. Συνεδρίασε η Επιτροπή. Ό,τι πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση απόλυτης αποσαφήνισης αυτής της υπόθεσης, πρέπει και οφείλεται να γίνει».

Ερωτηθείς ποιοι κάνουν αυτές τις παρακολουθήσεις είπε ότι πρόκειται για αυτούς τους που έχουν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά στη διάθεσή τους.

«Είναι καθήκον των εθνικών και των ευρωπαϊκών αρχών να βρούμε πιο αποτελεσματική απάντηση σε αυτή την απειλή χωρίς να περάσουμε στο άλλο άκρο, αυτό της τεχνοφοβίας», συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι από το 2018 είχαν πρωτοεμφανιστεί περιστατικά απόπειρα/χακαρίσματος κινητών σε 45 χώρες, ένα εκ των οποίων στη χώρα μας.

Ν. Ανδρουλάκης: Ύποπτη η στάση του Μαξίμου, να μας πουν ονόματα

Καρφιά για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον οποίο κατηγόρησε για fake news, έριξε απ’ τα Χανιά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «δεν είναι προσωπικό ζήτημα αλλά ζήτημα Δημοκρατίας. Και είναι το λιγότερο ύποπτη η στάση του Μεγάρου Μαξίμου να προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτό το ζήτημα

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε πρωτοφανές «το γεγονός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και έριξε το γάντι λέγοντας: «Να μας πει τα ονόματα ευθέως η Ν.Δ. σε ποιους άλλους ευρωβουλευτές που έγινε έλεγχος από όλες τις χώρες, βρέθηκε κάτι παρόμοιο».

«Αν λοιπόν δεν ξέρουν, μην προσπαθούν μέσα από fake news να υποβαθμίσουν το θέμα αυτό. Ας αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εγώ δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αφήσει αυτή την ιστορία να περάσει έτσι», τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Σχετικά Άρθρα