Τιμολόγια ρεύματος: Αναλυτικά οι αυξήσεις – Το κατώτερο πάγιο και η μεγαλύτερη έκπτωση – Παραδείγματα

 Τιμολόγια ρεύματος: Αναλυτικά οι αυξήσεις – Το κατώτερο πάγιο και η μεγαλύτερη έκπτωση – Παραδείγματα

Σε ειδικό καθεστώς τίθεται από σήμερα και μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023 η λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιούνται τα κυβερνητικά μέτρα για τον έλεγχο των αυξήσεων που έχουν πυροδοτήσει η ενεργειακή κρίση.

Με βάση το νέο πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση, την 20ή ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτούν τις τιμές της κιλοβατώρας για τα προγράμματα που διαθέτουν στους πελάτες τους (οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις). Αυτοί οι τιμοκατάλογοι θα έχουν ισχύ για τον επόμενο μήνα.

Ταυτόχρονα, στις 20 κάθε μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώνει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ώστε τελικά οι καταναλωτές να πληρώνουν φθηνότερα σε σχέση με τα τιμολόγια των παρόχων τους την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Για τον Αύγουστο η επιδότηση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο ορίστηκε στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ο Αύγουστος, λοιπόν, θα είναι ο πρώτος μήνας εφαρμογής των προαναφερόμενων μέτρων και η αγορά έκανε για αυτόν τον μήνα μία προβληματική αρχή. Κι αυτό καθώς οι πάροχοι ανακοίνωσαν μεν στις 25 Ιουλίου τούς τιμοκαταλόγους των προϊόντων τους, η δε κυβέρνηση παρενέβη την περασμένη Πέμπτη με νέα νομοθετική διάταξη, προκαλώντας νέες αλλαγές στα τιμολόγια των παρόχων. Έθεσε πλαφόν έως 5 ευρώ κάθε μήνα στις πάγιες χρεώσεις, αφού διαπίστωσε πως εταιρείες είχαν διαμορφώσει υψηλότερες τιμές που έφταναν ακόμα και τα 90 ευρώ τον μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν χθες το βράδυ να προχωρήσουν σε προσαρμογές των παγίων, να μειώνουν τις συγκεκριμένες χρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα να ανεβάζουν και τις τιμές της κιλοβατώρας.

Στο διά ταύτα, οι τιμές της κιλοβατώρας, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις, κυμαίνονται από 0,486 εύρώ έως 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι δε πάγιες χρεώσεις δε, ανάλογα με την εταιρεία και το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας, κυμαίνονται από 0 έως και 5 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας στην αγορά, τα 0,486 ευρώ, έχει διαμορφωθεί από τη ΔΕΗ και αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ τον μήνα. Ετσι, με την κρατική επιδότηση η τιμή της κιλοβατώρας πέφτει στα 0,149 ευρώ.

Ωστόσο, ακόμη πιο φθηνή κιλοβατώρα διαμορφώνει η εταιρεία Ηρων. Αν και αυτή είναι στα 0,595 ευρώ ανά κιλοβατώρα με πάγια χρέωση τα 3 ευρώ ανά μήνα, εντούτοις παρέχει έκπτωση συνέπειας 20%, με αποτέλεσμα αυτή να προσγειώνεται στα 0,476 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με την κρατική επιδότηση η τελική τιμή για τα νοικοκυριά υποχωρεί στα 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Την υψηλότερη τιμή της αγοράς την ανακοίνωσε η Elpedison. Τα τιμολόγιά της κυμαίνονται από 0,939 έως 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια έως 4,99 ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία παραπέμπει σε νεότερες ανακοινώσεις της για τη χορήγηση έξτρα εκπτώσεων από τον Σεπτέμβριο.

Η Protergia έχει ανακοινώσει εύρος τιμών από 0,549 έως 0,568 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγιες χρεώσεις από 1 έως 5 ευρώ. Η Zενίθ ανήρτησε τιμή 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια μηνιαία χρέωση 4,5 ευρώ. Η Watt & Volt γνωστοποίησε τιμή στα 0,585 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς πάγιο, ενώ η Volterra 0,67 ευρώ με 4,5 ευρώ πάγια μηνιαία χρέωση.

Οι εταιρείες Φυσικό Αέριο Ελλάδος, Volton και NRG είναι από αυτές που θα έπρεπε να αλλάξουν τιμοκαταλόγους τελευταία στιγμή λόγω των παγίων που είχαν τιμολογήσει πριν από την επιβολή πλαφόν. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν ανακοινώσεις του τιμοκαταλόγους τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους τις νέες χρεώσεις σε συνδυασμό και με την κρατική επιδότηση 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα από τον Σεπτέμβριο. Οι προαναφερόμενες χρεώσεις, όπως και η κρατική ενίσχυση αφορούν τις καταναλώσεις του Αυγούστου.

Τα τιμολόγια των μεγαλύτερων προμηθευτών μετά τις προσαρμογές που έγιναν από όσες εταιρείες είχαν ανακοινώσει αρχικά υψηλότερα πάγια, παρατίθενται παρακάτω. Από τις τιμές κάθε προμηθευτή αφαιρείται ποσό ύψους 0,37700 Euro/kWh που είναι η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Αύγουστο.

  • ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh.
  • Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 Euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 Euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
  • Ήρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 Euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 έως 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.
  • Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 Euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591Euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.
  • Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5Euro/30 ημερολογιακές ημέρες.
  • WATT+VOLT : 0,62Euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.
  • Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 Euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

Παραδείγματα

Σχετικά Άρθρα