Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ελκυστικό HUB νέων επενδύσεων

 Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ελκυστικό HUB νέων επενδύσεων

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της», αναφέρει ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα “TheStandard.gr”.

«Πρώτον αυτή τη στιγμή προωθούνται πάνω από είκοσι έργα και δράσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης που αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της. Δεύτερο η Δυτική Μακεδονία ξεφεύγει από την απομόνωση με το ξεμπλοκάρισμα του Ε65. Και τρίτο, η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της πατρίδας μας», επισήμανε ο υφυπουργός και υπογράμμισε: «Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ελκυστικό HUB νέων επενδύσεων ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομίας εταιρειών διεθνούς εμβέλειας. Αυτό αποδεικνύει η εμπιστοσύνη που δείχνουν, εταιρείες κολοσσοί που ειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες όπως η Pfizer, η Deloitte, πρόσφατα η Deutsche Telekom, η Accenture και άλλες μικρότερες που αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους. Μόνο η επένδυση της Deutsche Telekom, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας με άλλες 200 που ακολουθούν».

Σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται στις επιχειρήσεις σημείωσε πως «ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, βρίσκεται δίπλα στον κόσμο των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας». «Η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων προχωρά στην πιστοποίηση σημαντικού αριθμού επενδυτικών σχεδίων ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 47 εκατ. ευρώ ενώ το ύψος των προβλεπόμενων ενισχύσεων να ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ Και αυτό στο πλαίσιο του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου», εξήγησε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε την άποψη πως «ο Ερντογάν είναι σήμερα αντιμέτωπος με το πολιτικό του τέλος και αυτό τον τρομάζει, τον κάνει να λειτουργεί σαν πληγωμένο θηρίο σε κλουβί», εκτιμώντας πως «δεν αποκλείονται επομένως ούτε σπασμωδικές κινήσεις αυταρχισμού στο εσωτερικό ούτε νέες θρασύτερες προκλήσεις είτε σε βάρος της Ελλάδας είτε -κι είναι ακόμη πιθανότερο- σε βάρος της Κύπρου», ωστόσο, επισήμανε, «δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε τις αμυντικές δυνατότητες, ούτε τις συμμαχίες, ούτε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας».