Γαλλογερμανική στήριξη εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας – Δηλώσεις κλιμακούμενης έντασης και παραβιάσεις στο Αιγαίο

 Γαλλογερμανική στήριξη εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας – Δηλώσεις κλιμακούμενης έντασης και παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης εξαπολύουν “πυρά” κατά της Ελλάδας, με την Αθήνα να απαντά για άλλη μία φορά μέσω της διπλωματικής οδού, εξασφαλίζοντας την ανοιχτή στήριξη τόσο της Γερμανίας, όσο και της Γαλλίας.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα μας μπλοκάρει την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλώντας στο Κογκρέσο “είπε κάτι αδιανόητο: μην δώσετε τα F-16 στην Τουρκία”.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ, αλλά και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με δύο ομολόγους του μέσα σε λίγες ώρες. Αρχικά, με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι».

Μετά τη συνάντηση με την Αναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γαλλία, σε συνέχεια των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Η Κολονά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και μέσω του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της. «Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας», διεμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σημείωσε επίσης πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».

Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία και μια περιοχή ανησυχίας.

Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας είχε τη συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφραζε τον έντονο εκνευρισμό του στην Μπέρμποκ, για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου τους, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι έχει χάσει την αμεροληψία της όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

  • Μπαράζ από παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σημειώθηκε και σήμερα στο Αιγαίο, καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν συνολικά 50 φορές τον εθνικό μας εναέριο χώρο, ενώ οι εν λόγω παραβιάσεις σημειώθηκαν κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα, δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-4, μαζί και με δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πέταξαν πάνω από τον εθνικό μας εναέριο χώρο και προχώρησαν σε συνολικά 50 παραβιάσεις και σε 7 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Από τα μαχητικά αεροσκάφη, τα δύο ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν ισάριθμες εμπλοκές. Από τις σημερινές παραβιάσεις. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Σχετικά Άρθρα