Νύχτα εφιάλτης στα Κρέστενα με μνήμες από το 2007 – Μεγάλη μάχη να μην περάσει η φωτιά στα χωριά – Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο – Βρέχει στη Δαδιά (vid)

 Νύχτα εφιάλτης στα Κρέστενα με μνήμες από το 2007 – Μεγάλη μάχη να μην περάσει η φωτιά στα χωριά – Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο – Βρέχει στη Δαδιά (vid)

Οι φωτιές σε Έβρο, Λέσβο και Ηλεία, μαίνονται με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Στα Κρέστενα Ηλείας, το πύρινο μέτωπο κινείται προς την περιοχή της Σμέρνας, χωρίς όμως να κινδυνεύει το χωριό. Μέσα στη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν το μεγάλο μέτωπο στην περιοχή του Γρύλλου, όπου η φωτιά λίγο έλειψε να φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού.

Οι κάτοικοι της Ηλείας, είδαν τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από τα δάση και να κυκλώνουν τα χωριά τους, όπως είχε γίνει και στην έναρξη της πυρκαγιάς του 2007, όταν είχαν αφανιστεί ολόκληρα χωριά και είχαν πεθάνει δεκάδες συμπολίτες μας σε μια από τις πιο μελανές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας. Ευτυχώς, η κατάσταση δεν ξέφυγε και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά έξω από τους οικισμούς, δίνοντας ολονύχτια μάχη στα μέτωπα.

Μάλιστα, χρησιμοποίησαν και τη μέθοδο αντιπύρ, δηλαδή προκάλεσαν φωτιά για να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη και να προλάβουν τη φωτιά πριν έρθει με μανία από το μέτωπο και μπει στα χωριά. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν το πιο δύσκολο μέτωπο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό του Γρύλλου με κατοίκους, εθελοντές και κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες λίγα μέτρα από τα σπίτια.

Ο δήμαρχος κ. Μπαλιούκος είπε χαρακτηριστικά πως και οι τρεις φωτιές είναι εγκληματική ενέργεια: «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού.

Βέβαια στον εργατικό χώρο θα έχουμε ζημιές σε εργοστάσια, καλλιέργειες κι άλλα, αλλά είναι λιγότερες δυνατές που έχουμε τώρα. Η φωτιά απειλεί τώρα δύο χωριά και η κατεύθυνση του ανέμου θα δείξει αν θα περιοριστεί σε αυτά ή θα επεκταθεί και σε άλλα. Τα χωριά είναι ο Γρύλλος και η Βρίνα, αλλά εάν φύγει λίγο αριστερά θα έχουμε και κίνδυνο στη Σκιλλουντία. Και αν υπερπηδήσει τα χωριά αυτά μετά ακολουθεί του Γκρέκα. Θα δούμε την πορεία της. Γύρισα περιμετρικά τους οικισμούς που κινδύνεψαν πολύ και δεν είδα σπίτι καμένο».

Στα Κρέστενα οι φλόγες ωστόσο καίνε ασταμάτητα. Ενα μεγάλο μέτωπο που υπάρχει αυτή την ώρα κινείται μέσα σε χαράδρα κι έχει κατεύθυνση προς τη Σμέρνα, ωστόσο, οι φλόγες απέχουν χιλιόμετρα από το χωριό και καίνε πυκνή δασική έκταση. Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να οριοθετήσουν το μέτωπο και κατ’ επέκταση να το ελέγξουν. Σε μεγάλο κομμάτι έχει επιτευχθεί να περιοριστεί ο κίνδυνος και το κύριο μέτωπο είναι αυτό που κινείται προς Σμέρνα μέσα από το Δάσος, ενώ ένα άλλο μέτωπο, σαφώς μικρότερο εντοπίζεται στην περιοχή της Σκιλούντιας.

Ελλοχεύει ωστόσο ο φόβος για τις αναζωπυρώσεις, καθώς και ο καιρός είναι σύμμαχος της φωτιάς μιας και υπάρχει υψηλή θερμοκρασία που ευνοεί την επέκταση της πυρκαγιάς. Το ευτύχημα είναι ότι πλέον, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στη Λέσβο, μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβέστες. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος ήταν οι αναζωπυρώσεις, ενώ οι αρχές προχώρησαν και σε εκκενώσεις οικισμών. Σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, ωστόσο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο.

Στο μεταξύ, νέα πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα σε χορτολιβαδική έκταση στη Δ.Ε. Μενηίδος Πέλλας, όπου επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Έβρος

Άρχισε να βρέχει στον Έβρο, εξέλιξη που φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας, καθώς η αλλαγή αυτή του καιρού θα συνδράμει τις προσπάθειες πυρόσβεσης στη Δαδιά. 

Η φωτιά στον Έβρο καίει εδώ και πέντε μέρες, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο στο δάσος της Δαδιάς. Και ενώ τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να σηκωθούν, με το πρώτο φως της μέρας, λόγω καιρού, ξαφνικά οι ουρανοί άνοιξαν και στην περιοχή άρχισε να βρέχει! 

  • Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 το βράδυ της Κυριακής, στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Αλεξανδρούπολη: Τρία πύρινα μέτωπα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Η πυρκαγιά απειλεί το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά:

  • «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Αλεξανδρούπολη: Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς.

Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Ενημέρωση απο τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Αρκετά είναι τα μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Οι μεγαλύτερες μάχες αυτή τη στιγμή δίνονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας. 

Δύσκολη είναι κατάσταση στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχηματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Στη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά παρέχουν συνδρομή οι δασικές υπηρεσίες Έβρου που κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα, αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Λέσβο, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύ επικίνδυνή πυρκαγιά, η οποία είχε ως σημείο έναρξης την περιοχή Καστρί. Εκεί επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Σήμερα, στις 13:30 από Βρύσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο. «Η πολύ δύσκολη αυτή επιχείρηση είναι σε εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Επίσης, ενημέρωσε πως μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 15:36 στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκεί επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, λόγω ότι η φωτιά αυτή βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή ενεργοποιήθηκε από τις 17:10 το 112, όπου εστάλησαν μηνύματα για την αποφυγή μετακινήσεων στις περιοχές Κρέστενα, Φρύξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, ενώ έχουν γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρύνα.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1551132341418049538?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1551132341418049538%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fgreece%2Farthro%2F8841702%2Fmainontai-oi-foties-se-ileia-evro-kai-lesvo-nea-pyrkagia-stin-pella

Στις ανωτέρω περιοχές θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σχετικά Άρθρα