Gazprom:Μειώνει στο 20% τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1 – Φον ντερ Λάιεν: “Αργά ή γρήγορα” θα διακοπεί

 Gazprom:Μειώνει στο 20% τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1 – Φον ντερ Λάιεν: “Αργά ή γρήγορα” θα διακοπεί

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταματά μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για συντήρηση.

Επί του παρόντος, τη Δευτέρα η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού αυτού βρίσκεται μόλις στο 40% της συνολικής ικανότητάς του και, πλέον, από την Τετάρτη 27 Ιουλίου η ροή θα πέσει στο 20%, στο μισό δηλαδή.

Η Gazprom είπε ότι η παροχή από την Τετάρτη θα μειωθεί στα 33.000.000 κυβικά μέτρα την ημέρα -μόλις το ήμισυ της τρέχουσας, ήδη μειωμένης, ροής.

Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα 10 ημερών για συντήρηση, αλλά η ροή επανήλθε μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού – επίπεδο στο οποίο η Ρωσία δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής τουρμπίνας που βρισκόταν για συντήρηση στον Καναδά.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να διακοπεί ολοκληρωτικά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργειακών τους αναγκών από τη Μόσχα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περισσότερες αναταράξεις, περιλαμβανομένης και μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε.

«Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», τόνισε για την αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Πολλές χώρες της EE, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Σχετικά Άρθρα