Πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα – Ηλεία: Απειλούνται σπίτια, το διυλιστήριο και μια κατασκήνωση – Νέες φωτιές και στην Κρήτη (εικόνες, vid)

 Πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα – Ηλεία: Απειλούνται σπίτια, το διυλιστήριο και μια κατασκήνωση – Νέες φωτιές και στην Κρήτη (εικόνες, vid)

Μεγάλη η φωτιά, στα Κρέστενα της Ηλείας. Απόκοσμες εικόνες, με ένα σύννεφο μαύρου καπνού να έχει καλύψει την πόλη. Συναγερμός σήμανε όμως και στις πυροσβεστικές αρχές της Κρήτης λόγω φωτιάς στον Δήμο Φαιστού και στην Πόμπια

Νέες φωτιές εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα που ο καύσωνας «χτυπάει» ολόκληρη την χώρα.
Με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη σε Λέσβο και Δαδιά Έβρου, νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώνονται το μεσημέρι της Κυριακής.

Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Ηλεία και λίγο πριν τις 17:00 άρχισε να πλησιάζει προς τα Κρέστενα. Ζητήθηκε λίγο πριν τις 17:00 η προληπτική εκκένωση της περιοχής, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει σταλεί μήνυμα 112. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, απειλούνται το διυλιστήριο, τα πρώτα σπίτια της περιοχής αλλά και μία κατασκήνωση σε κοντινή απόσταση.

Εντολή για προληπτική εκκένωση δόθηκε και για το χωριό Γρύλλος καθώς και για την κατασκήνωση της Φρίξας. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις.

Ο δήμαρχος Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος τόνισε στο newsit.gr, πως έχει ζητηθεί από τους κατοίκους στα Κρέστενα να απομακρυνθούν από την πόλη, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος, μέσα στις επόμενες ώρες. Οι κάτοικοι από το μεσημέρι έβλεπαν τους καπνούς και τις φλόγες να πλησιάζουν και το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι. Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς τα Κρέστενα.

Οι κάτοικοι στα Κρέστενα στην Ηλεία άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, με ολόκληρη την περιοχή όπως φαίνεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες, να έχει καλυφθεί από ένα μαύρο σύννεφο καπνού…

Αναλυτικά επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου ενώ ρίψεις πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής. Οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται με τους Πυροσβέστες να προσπαθούν να ανακόψουν και στη συνέχεια να οριοθετήσουν τη μεγάλη φωτιά.

Κρήτη : Σε εξέλιξη φωτιά στην Πόμπια, επιχειρεί η πυροσβεστική.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Πόμπια, στη Μεσσαρά.
Επί ποδός η πυροσβεστική με όλα της τα μέσα, επίγεια και εναέρια.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με οχήματα και υδροφόρες, αλλά και δύο εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Φωτιά τώρα στον δήμο Φαιστού Κρήτης

Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Φαστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μοιρών, για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε χορτολιβαδική έκταση.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με οχήματα και υδροφόρες, αλλά και δύο εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα υπόλοιπα μέτωπα :

στην Ελάτεια όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις,
στον Άγιο Δημήτρη Πτολεμαΐδας όπου επίσης επιχειρούν επίγειες δυνάμεις,
στο Πετροκεφάλι νότια από τις Μοίρες Ηρακλείου όπου επιχειρεί ένα Mi8 και
στα Μακρίσια Κρεστένων – στην Ηλεία – όπου επιχειρούν δυο τράκτορες και το Erickson που απογειώθηκε από την Ανδραβίδα.
Στα Γρεβενά (τοποθεσία Τσακατουρα) επιχειρεί ένα Ε/Π Mi8.
Έσταλη 112 για προληπτική εκκένωση απο Σταυρό προς Βατερά (Λέσβος)
Αναζωπύρωση νότια από το χωριό Δαδιά, πριν την αντιπυρικη αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Το χωριό δεν κινδυνευει.