The Atlantic: “Η Αμερική πεθαίνει”- Άρθρο-γροθιά για το βαθύ τραμπικό αποτύπωμα και το “τέλος της Δημοκρατίας”

 The Atlantic: “Η Αμερική πεθαίνει”- Άρθρο-γροθιά για το βαθύ τραμπικό αποτύπωμα και το “τέλος της Δημοκρατίας”

Το 2009, ένας βίαιος όχλος εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο στη Μαδαγασκάρη, ένα βαθιά εξαθλιωμένο νησί στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής. Είχαν υποκινηθεί σε βία από οπορτουνιστές πολιτικούς και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, πυροδοτώντας με επιτυχία ένα πραξικόπημα. Λίγα χρόνια αργότερα, ταξίδεψα στο νησί, για να γνωρίσω τους αρχηγούς της νέας κυβέρνησης, τους ίδιους άνδρες που είχαν εξαπολύσει τον όχλο. Το άρθρο του Brian Klaas στο The Atlantic αποτελεί, αναμφίβολα, μια γροθιά για την σημερινή Αμερική, μια χώρα διχασμένη, στην οποία υπάρχει έντονα ακόμα το αποτύπωμα του Τραμπ και του “τραμπισμού”.

Γράφει ο Brian Klaas:

Καθώς ρουφούσαμε τους καφέδες μας και τους έκανα ερωτήσεις, ένας από τους στρατηγούς που έπαιρνα συνέντευξη με διέκοψε.

«Πώς μπορείτε εσείς οι Αμερικανοί να μας κάνετε διαλέξεις για τη δημοκρατία;» ρώτησε. «Μερικές φορές, ο πρόεδρος που καταλήγει στον Λευκό Οίκο σας δεν είναι καν το άτομο που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους».

«Το εκλογικό μας σύστημα δεν είναι τέλειο», απάντησα τότε. «Αλλά, με όλο τον σεβασμό, οι πολιτικοί μας δεν υποκινούν βίαιους όχλους να αναλάβουν την κυβέρνηση όταν δεν έχουν κερδίσει εκλογές».

Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτοανακηρυχτεί μια «λαμπερή πόλη πάνω σε ένα λόφο», ένας φάρος δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει τα διαλυμένα έθνη έξω από το δεσποτικό τους σκοτάδι. Αυτή η υπερβολική αυτοπεποίθηση έχει ενσταλάξει στους πολίτες της, οδηγώντας με πριν από μια δεκαετία στη λανθασμένη, αφελή πεποίθηση ότι χώρες όπως η Μαδαγασκάρη έχουν κάτι να μάθουν από τις ΗΠΑ αντί να έχουν επίσης σοφία να μας διδάξουν.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, οι ειδήσεις κάλυψαν ένα ανελέητο μπαράζ «πρωτοφανών» επιθέσεων κατά των κανόνων και των θεσμών της αμερικανικής δημοκρατίας. Αλλά δεν ήταν πρωτοφανείς. Παρόμοιες αυταρχικές επιθέσεις είχαν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ήταν μόνο πρωτοφανείς για εμάς.

Έχω περάσει τα τελευταία 12 χρόνια μελετώντας την κατάρρευση της δημοκρατίας και την άνοδο του αυταρχισμού σε όλο τον κόσμο, σε μέρη όπως η Ταϊλάνδη, η Τυνησία, η Λευκορωσία και η Ζάμπια. Έχω σφίξει τα χέρια με πολλούς από τους δολοφόνους της δημοκρατίας στον κόσμο.

Οι σπουδές και οι εμπειρίες μου με έχουν διδάξει ότι οι δημοκρατίες μπορούν να πεθάνουν με πολλούς τρόπους. Στο παρελθόν, τις περισσότερες φορές κατέληγαν σε γρήγορο θάνατο. Οι δολοφονίες μπορούν να καταπνίξουν τη δημοκρατία σε κλάσματα δευτερολέπτου, τα πραξικοπήματα σε μια ή δύο ώρες και οι επαναστάσεις σε μια μέρα. Αλλά στον 21ο αιώνα, οι περισσότερες δημοκρατίες πεθαίνουν σαν χρόνιος αλλά σε τελικό στάδιο ασθενής. Το σύστημα εξασθενεί καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται. Η αγωνία επιμένει με τα χρόνια. Η έγκαιρη παρέμβαση αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης, αλλά όσο περισσότερο η ασθένεια εμποτίζεται, τόσο περισσότερο τα θαύματα γίνονται η μόνη ελπίδα.

Η αμερικανική δημοκρατία πεθαίνει. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που θα το θεραπεύσουν. Δυστυχώς, η πολιτική μας δυσλειτουργία σημαίνει ότι επιλέγουμε να μην τα χρησιμοποιήσουμε και όσο περνάει ο καιρός, λιγότερες θεραπείες γίνονται διαθέσιμες σε εμάς, παρόλο που η ασθένεια γίνεται καταληκτική. Καμία σημαντική μεταρρύθμιση της δημοκρατίας δεν έχει περάσει από το Κογκρέσο. Καμία βασική πολιτική προσωπικότητα που προσπάθησε να ανατρέψει τις αμερικανικές εκλογές δεν έχει αντιμετωπίσει πραγματική ευθύνη. Ο πρόεδρος (Τραμπ) που ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας στη σύγχρονη εποχή είναι ελεύθερος να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή και μπορεί κάλλιστα να επιστρέψει στην εξουσία.

Η τρέχουσα κατάστασή μας ξεκίνησε με μια κακή διάγνωση. Όταν ο Τραμπ ανέβηκε για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή, μεγάλο μέρος της αμερικανικής πολιτικής τάξης αντέδρασε διασκεδαστικά, θεωρώντας τον ως …παράπλευρο σόου. Ακόμα κι αν κέρδιζε, νόμιζαν, θα έκανε tweet σαν λαϊκιστής, ενώ θα κυβερνούσε σαν Ρόμνεϊ, περιορισμένος από το σύστημα. Αλλά για εκείνους που είχαν δει αυταρχικούς ισχυρούς ισχυρούς όπως ο Τραμπ να ανεβαίνουν στην Τουρκία, την Ινδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη και τη Βενεζουέλα, ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ διασκεδαστικός. Ήταν δυσοίωνα οικείος.

Η εμμονή μας με τον εαυτό μας (στην Αμερική) σημαίνει ότι όποτε ανεβαίνει ο αυταρχισμός στο εξωτερικό, αναφέρεται εν συντομία, αν όχι καθόλου. Έχετε εντοπίσει ποτέ ένα μεγάλο θέμα στο CNN ή το Fox News που συζητούν τον θάνατο της δημοκρατίας στην Τουρκία, τη Σρι Λάνκα ή τις Φιλιππίνες;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Αμερικανοί ειδήμονες και δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν ένα πλαίσιο «ο ξένος έρχεται στην Ουάσιγκτον» για να επεξεργαστούν την εκστρατεία του Τραμπ και την προεδρία του, ενώ θα έπρεπε να εντάσσουν κάθε νέο γεγονός σε ένα «αυταρχικό λαϊκιστικό» πλαίσιο ή ένα πλαίσιο «δημοκρατικής σπείρας θανάτου». Ενώ μαίνονταν οι συζητήσεις για τις φορολογικές περικοπές και τα προσβλητικά tweets, η μεγαλύτερη ιστορία συχνά αποκρύπτονταν: Το ίδιο το σύστημα κινδύνευε.

Ακόμη και σήμερα, πάρα πολλοί σκέφτονται τον Τραμπ περισσότερο ως Σάρα Πέιλιν το 2012 παρά ως Βίκτορ Όρμπαν το 2022. Πιστεύουν λανθασμένα ότι η αυταρχική απειλή έχει τελειώσει και ότι η 6η Ιανουαρίου ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός από το παρελθόν μας, παρά μια ήπια προεπισκόπηση του μέλλοντός μας . Αυτή η λανθασμένη ανάγνωση προκαλεί υπο-αντίδραση από το πολιτικό κατεστημένο. Και τα χειρότερα μπορεί να είναι ακόμη μπροστά.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα στις ΗΠΑ -το Τραμποποιημένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα- έχει γίνει αυταρχικό στον πυρήνα του. Κατά συνέπεια, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι προστασίας της αμερικανικής δημοκρατίας. Ο πρώτος είναι η μεταρρύθμιση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ώστε να είναι και πάλι ένα συντηρητικό, αλλά όχι αυταρχικό, κόμμα (του Τζον Μακέιν ή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Μιτ Ρόμνεϊ). Ο δεύτερος είναι να εμποδίζουμε διαρκώς τους αυταρχικούς Ρεπουμπλικάνους να ασκήσουν την εξουσία. Αλλά για να γίνει αυτό, οι Δημοκρατικοί πρέπει να κερδίζουν κάθε εκλογική αναμέτρηση. Όταν αντιμετωπίζεις ένα αυταρχικό πολιτικό κίνημα, κάθε τέτοια αναμέτρηση είναι μια υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία. Τελικά, το αυταρχικό κόμμα θα κερδίσει...

Όταν οι δημοκρατίες αρχίζουν να πεθαίνουν, συνήθως δεν ανακάμπτουν. Αντίθετα, καταλήγουν ως αυταρχικά κράτη με δημοκρατικούς θεσμούς-ζόμπι: στημένες εκλογές στη θέση των νόμιμων, διεφθαρμένα δικαστήρια αντί για ανεξάρτητους δικαστές και προπαγανδιστές που αντικαθιστούν τον Τύπο.

…Στις αρχές του 2021, ο Τραμπ είχε πάει πολύ μακριά και είχε υπάρξει μια εθνική καταστροφή. Γι’ αυτό, στις 6 Ιανουαρίου 2021, καθώς ζηλωτές και εξτρεμιστές επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο, ένιωσα ένα ασυνήθιστο συναίσθημα αναμεμειγμένο με τη φρίκη και τη θλίψη.

Τελικά, τα συμπτώματα ήταν αναμφισβήτητα. Αφού ο Τραμπ πυροδότησε μια δήθεν καλόπιστη εξέγερση, η απειλή για τη δημοκρατία θα ήταν αδύνατο να αγνοηθεί. Καθώς οι Lindsey Graham και Mitch McConnell κατήγγειλαν τον Τραμπ στο βήμα της Γερουσίας, φαινόταν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Νότιας Κορέας και η Αμερική θα μπορούσε επιτέλους να πάρει τα φάρμακά της.

Στην πραγματικότητα, οι καταγγελίες ήταν λίγες και προσωρινές. Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Monmouth, έξι στους 10 Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους πιστεύουν τώρα ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν μια μορφή «νόμιμης διαμαρτυρίας». Μόνο ένας στους 10 θα χρησιμοποιούσε τη λέξη εξέγερση για να περιγράψει την 6η Ιανουαρίου. Και αντί να καθαρίζουν το σπίτι, οι Ρεπουμπλικάνοι που τόλμησαν να καταδικάσουν τον Τραμπ είναι τώρα οι μεγαλύτεροι παρίες του κόμματος, ενώ οι απολογητές της 6ης Ιανουαρίου είναι ανερχόμενα αστέρια.

Οι τελευταίοι 18 μήνες προμηνύουν ένα μέλλον του GOP μετά τον Τραμπ που παραμένει αυταρχικό: Τραμπισμός χωρίς Τραμπ.

«Οι δημοκρατίες δεν μπορούν να εξαρτώνται από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που δεν κατέχουν ποτέ την εξουσία», υποστηρίζει ο Brendan Nyhan, κυβερνητικός καθηγητής στο Dartmouth College και συνιδρυτής της Bright Line Watch, μιας ομάδας που παρακολουθεί τη διάβρωση της αμερικανικής δημοκρατίας. Αλλά αυτή μπορεί να είναι η απαραίτητη θεραπεία προς το παρόν, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες «καθορίζουν ένα όραμα ενός Τραμπιστικού Κόμματος που θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ανθεκτικό από τον ίδιο τον άνδρα».

…«Αυτό που με εξέπληξε και άλλαξε την εκτίμησή μου ήταν η απόφαση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να συνεχίσει να αγκαλιάζει τον Τραμπ και να στέκεται δίπλα του. Η περίοδος που ακολούθησε τις ταραχές στο Καπιτώλιο ήταν κρίσιμη και η απάντηση του κόμματος ήταν ένα σημείο καμπής».

Αυτό αφήνει την αμερικανική δημοκρατία με μια ζοφερή πρόγνωση. Αποκλείοντας μια εκλογική εξάλειψη των Ρεπουμπλικανών το 2022 (που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο), η ιδέα ότι το κόμμα θα εγκαταλείψει ξαφνικά την αντιδημοκρατική του θέση είναι μια αυταπάτη.

Μπορεί να μην είμαστε καταδικασμένοι. Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Η αισιόδοξη εκτίμηση από ειδικούς που μελετούν τον αυταρχισμό παγκοσμίως είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα εγκατασταθούν σε μια δυσλειτουργική ισορροπία που αντικατοπτρίζει μια βαθιά δημοκρατική κατάρρευση. Δεν είναι ακόμα πολύ αργά για να το αποφύγουμε. Αλλά όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα εξαπλώνεται ο καρκίνος του αυταρχισμού. Δεν έχουμε πολύ καιρό πριν είναι ανενεργό.

*Ο Brian Paul Klaas (γεννημένος στις 29 Ιουνίου 1986) είναι Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος στην Washington Post . [1] Είναι αναπληρωτής καθηγητής στην παγκόσμια πολιτική στο University College του Λονδίνου . Είναι ο συγγραφέας του The Despot’s Complice: How the West is Aiding and Betting the Decline of Democracy και του The Despot’s Apprentice: Donald Trump’s Attack on Democracy. Είναι επίσης συν-συγγραφέας του How to Rig an Election .Ο Klaas είναι αναπληρωτής καθηγητής στην παγκόσμια πολιτική στο University College του Λονδίνου . Αφού ολοκλήρωσε το DPhil του στο New College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης , ήταν Μέλος της Συγκριτικής Πολιτικής στο London School of Economics . Ο Klaas είναι συχνός σχολιαστής στα μέσα ενημέρωσης για την εξωτερική πολιτική και τον εκδημοκρατισμό των ΗΠΑ. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στους New York Times , The Financial Times , Foreign Affairs , Foreign Policy , κ.ά

Σχετικά Άρθρα