Αιχμές Στυλιανίδη για εμπρησμό στην Πεντέλη – “Συντονισμός-έγκαιρη επέμβαση η στρατηγική μας”

 Αιχμές Στυλιανίδη για εμπρησμό στην Πεντέλη – “Συντονισμός-έγκαιρη επέμβαση η στρατηγική μας”

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης στην έκτακτη ενημέρωση για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, η πυρκαγιά στην Πεντέλη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Ωστόσο, η πυρκαγιά στα Μέγαρα είναι σε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Η φωτιά κινείται τόσο προς Αλεποχώρι, από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα, όσο και προς Μέγαρα, ενώ πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 6-7 μποφόρ.

Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112 στο χωριό Παπαγιαννέικα, προς Μέγαρα.

Στυλιανίδης: Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής μας

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Εξελίσσονται και άλλες δύο πυρκαγιές, στη Βένιζα Μεγάρων και στη Σαλαμίνα. Στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα. Νομίζω είναι ακόμη μια απόδειξη του δύσκολου και σκληρού έργου που έχει μπροστά της η Πυροσβεστική.

Ειδικά η Αττική έχει υποφέρει πολύ από πυρκαγιές, με πολύ μεγάλο κόστος. Η χθεσινή πυρκαγιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να φέρει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι ριπές ανέμου ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ./ώρα.

Είναι αντίξοες συνθήκες που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής.

Οι πολίτες θέλουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση που να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμβάντα. Και θέλουν να αντιμετωπίζεται με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Μια Πυροσβεστική έδωσε τη μάχη παντού, βράδυ, πρωί κι απόγευμα.

Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους. Το 112 λειτούργησε έγκαιρα. Οι δασικές μας υπηρεσίας συνεργάζονται πολύ καλά με την Πυροσβεστική. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη.

Να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας, που βοήθησαν τις Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς, που βοήθησαν τόσο πολύ για να φέρουμε τα αποτελέσματα, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αλλά και τις δύο ομάδες του «Δευκαλίωνα» του Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές μας, που τους βρίσκεις παντού πλέον. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να σώσουν ζωές και περιουσίες», είπε.

Επίσης, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε.

Ο κ. Στυλιανίδης συνέχισε: «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος και αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι αντιμετωπίσαμε όλες τις στρεβλώσεις, θέλουμε πολλά βήματα βελτίωσης.

Πήραμε την απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη προειδοποίηση, να δημιουργούμε περιοχές που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έγκαιρη στην απόκριση. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, οι δυνάμεις βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών. Η έγκαιρη δράση βοήθησε να μην επεκταθεί το φαινόμενο εκτός ελέγχου.

Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια. Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης, τις κάνουν πιο δύσκολα διαχειρίσιμες.

Δυστυχώς, οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Αυτό θα σταματήσει; Δυστυχώς όχι. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αλλά, παρά τις δυσκολίες, θα επιμείνουμε.

Είμαστε στη καρδιά ενός σκληρού καλοκαιριού, που στη Μεσόγειο θα είναι από τα σκληρότερα».