Σέρβος πρόεδρος: “Δεν έγινε κανένα διάβημα από την Αθήνα για το Antonov”

 Σέρβος πρόεδρος: “Δεν έγινε κανένα διάβημα από την Αθήνα για το Antonov”

Άγνοια για τα περί ελληνικού διαβήματος προς τη χώρα του για το «Αντόνοφ» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις.

Ερωτηθείς σχετικά με την διαρροή της ελληνικής κυβέρνησης την Δευτέρα περί διαβήματος προς την Σερβία για την μη ενημέρωση σε σχέση με τα ακριβή χαρακτηριστικά του φορτίου του «Αντόνοφ» που συνετρίβη στην Καβάλα, ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε, επίσης την Δευτέρα, ότι «δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ».

«Οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση», πρόσθεσε.

Πάντως την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι «χτες ύστερα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα σχετικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους. Παράλληλα, ο ΓΓ κ. Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα για το ίδιο θέμα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα».

Στο μεταξύ, τα σερβικά ΜΜΕ διατυπώνουν σημαντικές αμφιβολίες για την επίσημη περιγραφή της υπόθεσης συντριβής του ουκρανικού «Antonov 12BK» στην περιοχή της Καβάλας, ειδικά όσον αφορά το τι μετέφερε.

Όπως σημειώνεται η Σερβία για περισσότερα από 20 χρόνια εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, με πλοίο. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα τα οποία είναι έως και τέσσερεις φορές φθηνότερα από τα κανονικά πάντα επιλέγονταν η μεταφορά τους με πλοίο διότι η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη.

Το ερώτημα που τίθεται, όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;».

Σχετικά Άρθρα