Κατρίνης στο libre: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι άλλοθι είτε για νεοσυντηρητικές πολιτικές είτε για πολιτικές του λαϊκισμού

 Κατρίνης στο libre: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι άλλοθι είτε για νεοσυντηρητικές πολιτικές είτε για πολιτικές του λαϊκισμού

«Η χώρα χρειάζεται μια βαθιά αλλαγή. Ένα νέο υπόδειγμα ήθους και διακυβέρνησης. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα προς τους πολίτες», τονίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξή του στο libre.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα το κόμμα του να λάβει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για τους όρους σύμφωνα με τους οποίους μπορεί αυτό να γίνει πράξη. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά:

  • «Χρειαζόμαστε και ένα νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνηση που θα εγγυηθεί την ανάπτυξη με οφέλη για όλους, μια διακυβέρνηση που θα μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, και θα δώσει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους για να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κύριε Κατρίνη, ας ξεκινήσουμε κάπως ανάλαφρα τη συνομιλία μας. Πως είναι να είναι κάποιος «χαλίφης» στη θέση του «χαλίφη»; Τι προηγείται των τοποθετήσεών σας στη Βουλή από τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Ανδρουλάκη για το περιεχόμενο των ομιλιών;

Έχω πλήρη συναίσθηση του ρόλου μου αλλά και των ευθυνών μου απέναντι στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, που ενέκρινε ομόφωνα την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να με ορίσει επικεφαλής της.

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουμε τακτικότατη επικοινωνία, άριστη σχέση και συνεργασία.

Δεν τίθεται θέμα συνεννόησης γιατί το περιεχόμενο των ομιλιών μου στη Βουλή είναι σύστοιχο με τις θέσεις και τις προτάσεις που έχει διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ.

Η εικόνα που εκπέμπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, είναι ότι κάποιοι από τους  βουλευτές κοιτούν λίγο προς τη ΝΔ και κάποιοι άλλοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς τα που κοιτούν οι περισσότεροι;

Δεν συμφωνώ. Μας δεσμεύει όλους η εντολή των πολιτών για αυτόνομη πορεία και κοιτούμε στα μάτια τους πολίτες που μας έδωσαν αυτή την εντολή.

  • Το ΠΑΣΟΚ, θα το ξαναπώ για μία ακόμα φορά, ότι δεν προσφέρεται για βολικός κυβερνητικός εταίρος ή για συμπλήρωμα. Δεν θα αποτελέσουμε το άλλοθι για να αποκτήσουν ισχύ είτε οι νεοσυντηρητικές πολιτικές είτε οι πολιτικές του λαϊκισμού.

Ο στόχος μας είναι να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσει θέση πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Δυνατό ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για τη χώρα.

Πως κρίνετε την αναφορά του υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου στο Πολυτεχνείο;

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στελέχη της συντηρητικής παράταξης να επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία, όπως τους συμφέρει και να προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

  • Το Πολυτεχνείο, η αντίθεση και η αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στη δικτατορία δεν είναι ‘’μύθος’’, είναι ιστορική πραγματικότητα.

Την ιστορία αυτή την έγραψαν χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι αγωνιστές. Την έγραψαν με το αίμα τους και οι νεκροί της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται.

 –Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η υπεύθυνη στάση ενός κόμματος μετά τις εκλογές; To ΠΑΣΟΚ για να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση θα ζητήσει να είναι Πρωθυπουργός τρίτο πρόσωπο και όχι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας;

Το κρίσιμο διακύβευμα είναι το περιεχόμενο της διακυβέρνησης. Αν  αυτό το περιεχόμενο θα συνδέεται με προοδευτικές πολιτικές, με πολιτικές στήριξης της κοινωνικής συνοχής, με επιλογές φορολογικής δικαιοσύνης, με μεγάλες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με επιλογές που θα αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους και ισχυρούς.

  • Αν η συμμετοχή στην κυβέρνηση  συνδέεται με την αναπαραγωγή των συντηρητικών  και αποτυχημένων πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος δημοκρατικός πολίτης θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί άλλοθι αυτών των πολιτικών;

Η χώρα χρειάζεται μια βαθιά αλλαγή. Ένα νέο υπόδειγμα ήθους και διακυβέρνησης. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα προς τους πολίτες.  Χρειαζόμαστε και ένα νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης.

Μια διακυβέρνηση που θα εγγυηθεί την ανάπτυξη με οφέλη για όλους, μια διακυβέρνηση που θα μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, και θα δώσει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους για να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς, ενώ τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα τους ενδιαφέρει πως θα ξαναγίνουν πρωθυπουργοί για να κάνουν τα ίδια.

Είναι πιθανόν να αλλάξει και πάλι ο εκλογικός νόμος. Το ΠΑΣΟΚ –  Κίνημα Αλλαγής υπό ποιες προϋποθέσεις θα τον ψηφίσει; Θέλετε ένα αναλογικό ή ένα πλειοψηφικό σύστημα; Ποιο είναι δικαιότερο; 

Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να φέρει για δεύτερη φορά ένα εκλογικό νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας της, θα πρόκειται για μια ακραία αντιθεσμική κίνηση. Θα αναιρέσει τον εαυτό της και θα επιβεβαιώσει την αγωνία της για τη νομή της εξουσίας, με κάθε τρόπο και μέσο.

Η χώρα αλλά και η ίδια η δημοκρατία δεν μπορούν να προχωρήσουν με αυτές τις λογικές.

Υπάρχει ένα κλίμα πόλωσης και οξύτητας. Ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό; Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών;

Προσωπικά έμεινα κατάπληκτος από το κλίμα οξύτητας που πυροδότησε πρώτος ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Φυσικά υπήρξε και συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε το δρόμο της πόλωσης και της οξύτητας.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν την πόλωση και την οξύτητα για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι για να εγκλωβίζουν τους πολίτες και ο δεύτερος λόγος είναι πιο ουσιαστικός: θέλουν να υπάρχει οξύτητα για να μην φαίνεται η ένδεια προτάσεων που τους χαρακτηρίζει, για να μην αντιληφθούν οι πολίτες ότι όχι μόνο δεν έχουν καμία θετική πρόταση για τη χώρα αλλά επιπρόσθετα έχουν και μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους.

Το ΠΑΣΟΚ έχει και προτάσεις και πρόγραμμα, επιδιώκει λύσεις και απαντήσεις στα ζητήματα των πολιτών και δεν ψάχνει για εντυπώσεις.. Δεν θα ακολουθήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην αδιέξοδη αντιπαράθεση και την τοξικότητα . Σε αυτό το πεδίο θα μείνουν μόνοι τους.                       

Σχετικά Άρθρα