Οι Γερμανοί φοβούνται τον χειμώνα – Προετοιμάζονται για τριπλασιασμό των λογαριασμών

 Οι Γερμανοί φοβούνται τον χειμώνα – Προετοιμάζονται για τριπλασιασμό των λογαριασμών

Η ενέργεια χρησιμοποιείται ως όπλο άσκησης πολιτικής από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έχουν επανειλημμένως τονίσει ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο κ. Χάμπεκ παραδέχθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι «θα έλεγε ψέματα», αν υποστήριζε ότι δεν φοβάται τις πιθανές συνέπειες. Και τα πράγματα πλέον σιγά σιγά σοβαρεύουν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Την Τετάρτη, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν είναι βέβαιο εάν ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο από τη Μόσχα θα εξακολουθήσει να είναι ασφαλής μετά τις εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1.

Το τελευταίο διάστημα παραδόθηκε από τη Ρωσία στη Γερμανία μόλις το 40% περίπου του συνήθους όγκου φυσικού αερίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, και συγκεκριμένα της βιομηχανίας και των νοικοκυριών. Στη Γερμανία, τα μισά σπίτια θερμαίνονται με αέριο. Και η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο παραμένει μεγάλη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να τη μειώσει, τονίζεται στο δημοσίευμα της DW. Ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, προειδοποίησε ότι οι ιδιώτες πελάτες στη Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τριπλασιασμό στο κόστος του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με έρευνες, οι πολίτες ολοένα και λιγότερο τάσσονται υπέρ των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, όσο περισσότερο αισθάνονται τις ασφυκτικές πιέσεις του πληθωρισμού στην καθημερινότητά τους.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τριπλασιασμό στο κόστος του φυσικού αερίου.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό του ποιος λαμβάνει και πόσες ποσότητες φυσικού αερίου στη Γερμανία. Ο επικεφαλής της είναι μέλος του Κόμματος των Πρασίνων και πάντα τόνιζε ότι τα νοικοκυριά πρέπει να προμηθεύονται κατά προτεραιότητα. Οπως διευκρίνισε, τόσο η γερμανική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπουν την προστασία των νοικοκυριών πριν από τις επιχειρήσεις. Αλλά ο υπουργός Οικονομίας, που προέρχεται επίσης από το Κόμμα των Πρασίνων, αμφισβήτησε το συγκεκριμένο επιχείρημα. Η πρόταση του Χάμπεκ να επανεξεταστεί το ζήτημα της προτεραιότητας, ώστε η οικονομία να μην υποστεί μεγάλη ζημιά, έχει συναντήσει σφοδρή κριτική από ομάδες της κοινωνίας πολιτών. Η Βερένα Μπεντέλε, πρόεδρος του συλλόγου κοινωνικής πρόνοιας VdK, είπε στο δίκτυο Funke ότι οι οικογένειες με μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, οι χρόνια πάσχοντες και όσοι χρειάζονται ειδική φροντίδα εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ασφαλή παροχή αερίου.

Ο Εύγκεν Μπρις, επικεφαλής του γερμανικού Ιδρύματος για την Προστασία των Ασθενών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Osnabrücker Zeitung υποστήριξε ότι δεν πρέπει να εναπόκειται σε έναν μόνο υπουργό της κυβέρνησης να αποφασίσει για το ζήτημα της προτεραιότητας. Σύμφωνα με τον νόμο, οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει να είναι γεμάτες κατά 80% έως την 1η Οκτωβρίου και κατά 90% έως τις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο τα αποθέματα να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα, όπως αναφέρει η DW. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόνο στο 65%, κάτι που δεν αρκεί για να εξασφαλίσει σταθερή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πράγματι, είναι πιθανό πως συντόμως η γερμανική Βουλή θα συζητήσει το ποιος θα έχει προτεραιότητα στην παροχή φυσικού αερίου. Οπως τονίζει η DW, είναι ήδη ξεκάθαρο πως έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας δύσκολος χειμώνας για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.