Ο Στυλιανίδης κατηγορεί την “ελληνική γραφειοκρατία” για τις πυρκαγιές- “Δεν το περίμενα”, δηλώνει στο Politico

 Ο Στυλιανίδης κατηγορεί την “ελληνική γραφειοκρατία” για τις πυρκαγιές- “Δεν το περίμενα”, δηλώνει στο Politico

Πυρκαγιά στο Μαντούδι Εύβοιας, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

“Ο Χρήστος Στυλιανίδης γνωρίζει δύο πράγματα για τους γραφειοκράτες, αφού εργάστηκε στις Βρυξέλλες για πέντε χρόνια ως επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων. Όμως, 10 μήνες μετά την ανάληψη του ρόλου του υπουργού της Ελλάδας για την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία, η αδράνεια του ελληνικού συστήματος αποδεικνύεται σημαντική απογοήτευση.”, αναφέρει το Politico στην εισαγωγή του θέματος που φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Στυλιανίδη.

Έκπληκτος δηλώνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, για το μέγεθος της γραφειοκρατίας στην χώρα μας, που ουσιαστικά – σημειώνει – ακυρώνει τις ικανότητες του μηχανισμού να είναι αποτελεσματικός και στο πεδίο της πρόληψης και της κατάσβεσης πυρκαγιών. Παρότι πολλά αλλάζουν, διαπιστώνει ότι «ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, εμείς εξακολουθούμε να κινούμαστε με τις παραδοσιακές ταχύτητες»

«Δεν το περίμενα, αφού ξεπεράσω τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, θα έβρισκα περισσότερα προβλήματα με τη γραφειοκρατία της Αθήνας», είπε. «Είμαι έκπληκτος με το πόσο ικανοί είναι οι Έλληνες. Αλλά αυτό το εξαιρετικό δυναμικό δυστυχώς συχνά εμποδίζεται από μια γραφειοκρατία χωρίς προηγούμενο». Δήλωση που ενδεχομένους κάποιοι να δουν ως μετάθεση ευθυνών, ή και ως αιχμή στην κυβέρνηση που και ο ίδιος μετέχει γιατί δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει εγγενείς αδυναμίες του συστήματος.

«Ήξερα ως άνθρωπος της κρίσης ότι έρχομαι σε ναρκοπέδιο, δεν ήμουν αφελής», είπε ο Στυλιανίδης στο POLITICO αστειευόμενος ότι ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας τον αποκαλεί «δωρητή σώματος».

Αναγνωρίζει ότι η ανταπόκριση μέχρι στιγμής από τις ελληνικές αρχές ήταν ανεπαρκής αλλά προσθέτει ότι τα πράγματα κινούνται επιτέλους στη σωστή κατεύθυνση. «Ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, εμείς συνεχίζουμε με παραδοσιακές ταχύτητες», είπε ο Στυλιανίδης.

Η κυβέρνηση ήταν επίσης υπερβολικά αντιδραστική, σημειώνει το Politico. Και τονίζει: Μια πρόσφατη έκθεση του WWF διαπίστωσε ότι μέχρι το 2020, το 84 τοις εκατό των κρατικών δαπανών προοριζόταν για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, έναντι μόλις 16 τοις εκατό που δαπανήθηκε για την πρόληψη.

Αυτό είναι κάτι που ο Στυλιανίδης είπε ότι έχει ήδη αλλάξει. «Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση: πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα όσον αφορά τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών», είπε. «Ο στόχος είναι να αποτραπεί η μετατροπή των πυρκαγιών σε megafires».

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατά λάθος (ή εσκεμμένη) πυρκαγιά από ανθρώπους σε συνθήκες …βραστήρα, οι υπουργοί έχουν νομοθετήσει να απαγορεύουν την πρόσβαση σε δάση και πάρκα όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός.

Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην πρόοδο. Ο Στυλιανίδης λέει ότι πολύ συχνά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το θολό νομικό σύστημα της χώρας για να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των στελεχών της πυροσβεστικής.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να έχουν ατιμωρησία, αλλά τώρα έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη ποινικοποίηση των επιχειρησιακών αποφάσεων και αυτό ακρωτηριάζει το σύστημα», είπε.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη σαφούς οριοθέτησης των ευθυνών μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της κυβέρνησης και των φορέων, όπως το τμήμα δασών. Η δημιουργία του υπουργείου του είναι μόνο το σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική κλιματική ανθεκτικότητα, είπε.

Σχετικά Άρθρα