Ε.Ε: Σχέδιο ετοιμότητας για την ενεργειακή κρίση του χειμώνα- Φόβοι για οριστική διακοπή ροής από τον Nord Stream- Εξετάζονται περικοπές- Στις 20 και 26 Ιουλίου οι πρώτες αποφάσεις

 Ε.Ε: Σχέδιο ετοιμότητας για την ενεργειακή κρίση του χειμώνα- Φόβοι για οριστική διακοπή ροής από τον Nord Stream- Εξετάζονται περικοπές- Στις 20 και 26 Ιουλίου οι πρώτες αποφάσεις

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες στις 26 Ιουλίου. Θα συζητηθούν η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 και πιθανά μέτρα αλληλεγγύης.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες μετά την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και την παρουσίαση του σχεδίου έκτακτης ενεργειακής ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τσεχική Προεδρία της ΕΕ επιθυμεί οι υπουργοί να συζητήσουν το σχέδιο της ΕΕ για τον επερχόμενο χειμώνα πριν από τις θερινές διακοπές του Αυγούστου.

Η κοινοπραξία Nord Stream AG, η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό, ξεκίνησε τη Δευτέρα την τακτική ετήσια συντήρηση. Θα πρέπει να διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου, αλλά η ΕΕ φοβάται ότι το φυσικό αέριο δεν θα ρέει πλέον μέσω του αγωγού μετά τη συντήρηση. Ο Síkela δήλωσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Σε περίπτωση που η κυκλοφορία δεν αποκατασταθεί ή αποκατασταθεί μόνο εν μέρει, θα θέσουμε σε εφαρμογή τα πράγματα που νομοθετούμε τώρα ή θα συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Síkela την Πέμπτη (14 Ιουλίου).

Το ερωτηματικό αιωρείται επίσης πάνω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream. Σύμφωνα με τον Síkela, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Ωστόσο, η δίκαιη κατανομή του φυσικού αερίου ή η συντονισμένη βοήθεια προς τις χώρες που έχουν ανάγκη βρίσκονται στο τραπέζι.

Όπως αναφέρει η EURACTIV.com, η αλληλεγγύη της ΕΕ τέθηκε σε δοκιμασία με την πρόσφατη απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης. Η Βουδαπέστη κήρυξε κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει τον τερματισμό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις γειτονικές χώρες.

Περιορισμοί και έκτακτα μέτρα

Την ανάγκη για σχεδιασμένες περικοπές στην ζήτηση φυσικού ως μέτρο αντιστάθμισης στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου τον χειμώνα, επισημαίνουν οι ευρωπαίοι ρυθμιστές, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του montel.

«Η πλευρά της ζήτησης χρειάζεται να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο και πιο ενεργό ρόλο στην εξισορρόπηση της αγοράς φυσικού αερίου», αναφέρει ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής Ενέργειας ACER και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) στις τελευταίες εκθέσεις τους για την αγορά αερίου.

Συγκεκριμένα συστήνουν μια περισσότερο οργανωμένη, «market-based» προσέγγιση στην περικοπή της ζήτησης, όπως δημοπρασίες που θα ενθαρρύνουν τους μεγάλους καταναλωτές αερίου να δούν πόσα χρήματα θα χρειαζόνταν να αποζημιωθούν για να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αέριο και σε ποιες περιόδους.

Ο σχεδιασμός από την «σκοπιά» της ζήτησης είναι μία από τις πιο επείγουσες συστάσεις προς απάντηση της τρέχουσας κρίσης τιμών αερίου, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου του ACER, Dennis Hesseling, σε συνέντευξή του στο Montel.

Οι δημοπρασίες «θα αποκαλύψουν τον φθηνότερο τρόπο για να περιορίσουμε την ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Δεν πρόκειται για μια καινούργια ιδέα», προσθέτει. Στη Δανία, για παράδειγμα, οι μεγάλοι καταναλωτές αερίου μπορούν να κάνουν προσφορές να δεχτούν μικρές διακοπές για διάφορα χρονικά διαστήματα, όπως μερικές ώρες ή και μέρες με αντάλλαγμα να αποζημιώνονται για την εν λόγω «υπηρεσία» τους.

Οι δύο ευρωπαϊκές αρχές προτείνουν επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στους κανόνες προκειμένου να προωθηθούν περαιτέρω τα συμβόλαια με πρόβλεψη διακοπή της προμήθειας με αυτόματες περικοπές που θα βασίζονται σε προσυμφωνημένους όρους και προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει στις 20 Ιουλίου, όπως έχει γράψει το energypress, ένα σχέδιο ετοιμότητας για τον χειμώνα όπου θα αποτυπώνονται συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου. Βασική επιδίωξη της Κομισιόν είναι να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 100 bcm μέχρι το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την γείτονα χώρα επιδεινώνονται διαρκώς στο φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τέλος, οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν να εξετάσουν «εκ του σύνεγγυς» τα χρηματιστήρια ενέργειας, εστιάζοντας πως αυτά διαχειρίζονται τις διακυμάνσεις των τιμών αερίου δεδομένων των άνευ προηγούμενου συνθηκών κρίσης που βιώνει σήμερα η αγορά ενέργειας πανευρωπαϊκά.

Το προσχέδιο της Κομισιόν

Την καθυστέρηση του κλεισίμτος πυρηνικών και ανθρακικών μονάδων αλλά και το μέτρο της διακοψιμότητας για την βιομηχανία επιστρατεύει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 20 Ιουλίου, στόχος είναι η αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη . Όπως αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Ε.Ε. η μείωση της ζήτησης θα πρέπει να αναμένεται όσο το δυνατόν περισσότερο και οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στους τομείς όπου οι μειώσεις θα είναι λιγότερο δαπανηρές και ευκολότερες. Ο καθένας μπορεί να εξοικονομήσει αέριο, ακόμη και εάν ανήκει σε προστατευμένους τομείς όπως νοικοκυριά ή κτίρια που λειτουργούν από δημόσιες αρχές, βιομηχανίες που έχουν την δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και επίσης ανάλογα με την περίπτωση του κάθε κράτους ο τομέας του ηλεκτρισμού, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα που βασίζονται στην αγορά περιλαμβάνει δημοπρασίες ή διαγωνισμούς που θα καλούν τους καταναλωτές να προσφέρουν μείωση της ζήτησης με αντάλλαγμα αποζημίωση (διακοψιμότητα).

Πηγή: euractiv.gr, energypress.gr

Σχετικά Άρθρα