Θάνατος 49χρονου: Εισαγγελική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

 Θάνατος 49χρονου: Εισαγγελική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλήνια οργή και θλίψη έχει προκαλέσει το περιστατικό στο νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», στο οποίο έχασε άδικα τη ζωή του ένας 49χρονος πολίτης. Για την υπόθεση αυτή, ζήτησε τη διεξαγωγή κατεπείγουσας έρευνας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να διερευνηθεί το συμβάν και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Με την ενέργεια του υπουργού Υγείας συμφωνούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: «Παράλληλα με τη σωστή ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Υγείας, να διεξαχθεί επείγουσα εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στο νοσοκομείο και τον ιδιώτη γιατρό, εφόσον εξέτασε τον ασθενή το πρωί», ζητούν επιπλέον οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Το συμβάν

Το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου, έφτασε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, ο 49χρονος, ζητώντας πρώτες βοήθειες, καθώς είχε δυνατούς πόνους στο στήθος και δύσπνοια, αλλά πήρε την απάντηση πως δεν εφημερεύει το νοσοκομείο και πως πρέπει να απευθυνθεί στο νοσοκομείο του Ρίου. Λίγα μέτρα έξω από το Νοσοκομείο ο 49χρονος άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητος.

«Πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί δεν έδωσαν τις πρώτες βοήθειες σε έναν συνάνθρωπό μας…», αναφέρουν μέλη της οικογένειας του 49χρονου, οι οποίοι κατηγορούν τους υπευθύνους του νοσοκομείου για έλλειψη ανθρωπιάς και ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα.

Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ

«Τα Νοσοκομεία εφημερεύουν, δεν εφημερεύουν οφείλουν να εξετάζουν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται. Δεν είναι τράπεζες. Εξετάζουν ακόμη και σε ημέρα μη εφημερίας, όχι μόνο με βάσει την κείμενη νομοθεσία, αλλά και από νοσηλευτική δεοντολογία. Εξάλλου, ελάχιστα περιστατικά προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων σε δημόσια νοσοκομεία.

«Για αυτό και το Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, παρότι δεν εφημέρευε είχε καλύψει τα επείγοντα με Νοσηλεύτρια.

Στις 12:15 τα μεσάνυκτα, έφθασε άνδρας οδηγώντας το αυτοκίνητό του στη πύλη του Νοσοκομείου. Είπε στους θυρωρούς ότι πονάει. Ορθά οι θυρωροί τον οδήγησαν στα Επείγοντα. Η Νοσηλεύτρια βάρδιας, από μαρτυρίες συναδέλφων, ρώτησε τον ασθενή για τη κατάσταση του.

Ο ασθενής της είπε ότι πονάει στην πλάτη του και ότι πάσχει συχνά από ψύξεις λόγω δουλειάς. Το πρωί, της είπε, πονούσε και πήγε σε ιδιώτη γιατρό ο οποίος διέγνωσε ψύξη και του χορήγησε φάρμακα. Παρά ταύτα, συνέχιζε να πονάει. Για αυτό και ήρθε μεσάνυκτα στο νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Η νοσηλεύτρια τον παρέπεμψε στο εφημερεύον νοσοκομείο του ΡΙΟΥ.

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάλεσε γιατρό να τον εξετάσει.

Ο ασθενής κατέρρευσε λίγο μετά, έξω από το νοσοκομείο. Ο ασθενής έπρεπε να εξετασθεί από γιατρό και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μπορεί να είχε σωθεί. Επίσης θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της υγείας του εάν είχε γίνει σωστή διάγνωση από τον ιδιώτη γιατρό το πρωί πολλές ώρες πριν. Εάν πράγματι είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό, όπως είπε στη Νοσηλεύτρια».

Για αυτό, επιμένουν μαζί με την ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Υγείας να διεξαχθεί επείγουσα εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στο νοσοκομείο και τον ιδιώτη γιατρό εφόσον εξέτασε τον ασθενή το πρωί.

«Χάθηκε άνθρωπος που θα μπορούσε να ζει. Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν», τονίζουν.

Τι υποστηρίζει το νοσοκομείο

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Ηλίας Θοδωρόπουλος, δήλωσε στο pelop ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση, καθώς σύμφωνα με τις προφορικές εξηγήσεις του προσωπικού του νοσοκομείου, που είδαν το βράδυ της Τετάρτης τον άτυχο άνδρα, δεν προέκυψε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος: «Δεν είχε κάποια δείγματα που να φανερώνουν σοβαρό πρόβλημα, για αυτό και παραπέμφθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο». Πρόσθεσε, μάλιστα, κατηγορηματικά πως «οποιοσδήποτε πολίτης έφτανε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας θα τύγχανε των πρώτων βοηθειών και της απαραίτητης φροντίδας, ακόμα κι αν δεν εφημέρευε, και το ίδιο θα έκανε και το Νοσοκομείο μας».

Σχετικά Άρθρα