Σάλος στη Βουλή από την προκλητική παρέμβαση Συρίγου: “Η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο”- Μίλησε για “μύθο”

 Σάλος στη Βουλή από την προκλητική παρέμβαση Συρίγου: “Η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο”- Μίλησε για “μύθο”

Χαμός έγινε στη Βουλή από τη φράση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, πως «δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια» και ότι «η Χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο αλλά από το Κυπριακό».

Ο υφυπουργός έκανε την πρωτοφανή αυτή αναφορά (που επιχείρησε μάταια να μαζέψει στην συνέχεια η Ν.Δ) προκειμένου να δικαιολογήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που ψηφίζεται σήμερα στο κοινοβούλιο.

Αναπτύσσοντας ένα προκλητικό αφήγημα ο Άγγελος Συρίγος υποστήριξε πως «το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον».

Με βάση αυτά ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις» προσθέτοντας στην συνέχεια πως «ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο» μιλώντας στην συνέχεια για «πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια». Σημείωσε ότι σε αυτά οφείλεται η μεταγενέστερη συμπεριφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας μιλώντας για «απαγόρευση εισόδου ακόμη και της πυροσβεστικής επειδή είναι κρατική δύναμη» η «για ψύλλου πήδημα διαδηλώσεις».

Θύελλα αντιδράσεων

Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, οι βουλευτές των οποίων αποδοκίμασαν παρατεταμένα τον Άγγελο Συρίγο και ζήτησαν να αποδοκιμαστεί, να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μάλιστα, στις έντονες αντιδράσεις του ακούστηκε να τον αποκαλεί μέχρι και «φασιστάκο»!

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του αποδοκίμασε έντονα τα ελεγχθέντα του υφυπουργού Παιδείας μιλώντας για προσβολή των Αγώνων μέσα στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, έθεσε θέμα Δεοντολογίας με κατάθεση παρεμπίπτον θέμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εγκάλεσε τον υφυπουργό μιλώντας για μια πολυεπίπεδη μαζική αντίδραση, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Γρηγοριάδη αναφέρθηκε στους βασανισμούς από τη Χούντα του πατέρα του και τις απειλές των συνταγματαρχών στη μητέρα του και στον ίδιο.

Ο υφυπουργός, απέδωσε σε ηθελημένη διαστρέβλωση των όσων ανέφερε και επέμεινε ότι «παρά την μεγάλη αποστροφή και την αποδοκιμασία της Χούντας από τον λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως, αλλά υπό το βάρος των ανομημάτων της και υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.

«Δεν υπάρχουν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις… μόνο κάποιοι γενναίοι ενάντια στο καθεστώς. Μετά το 1974 είχαμε τις πορείες μας τα λάβαρα, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά λέγαμε ότι εκπληρώσαμε το αντιστασιακό μας καθήκον επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο για παρωδία. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία…», κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας.

Το θέμα αυτό, προκάλεσε αλυσιδωτές αναφορές αποδοκιμασίας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ατόπημα του Α.Συρίγου προσπάθησε άρον-άρον να «μαζέψει» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Χάρης Θεοχάρης λέγοντας στην συνέχεια ότι «η Ν.Δ τίμησε και θα τιμάει τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους» και πως «όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».

Σχετικά Άρθρα