Μαύρα μαντάτα από την Κομισιόν για τον πληθωρισμό – Νέα αναθεώρηση προς τα πάνω

 Μαύρα μαντάτα από την Κομισιόν για τον πληθωρισμό – Νέα αναθεώρηση προς τα πάνω

Tο μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον πήχη του πληθωρισμού τόσο για το σύνολο της Ευρωζώνης όσο και για τις περισσότερες χώρες μέλη μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα.

Τον Μάιο, είχε προβλεφθεί μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη της τάξεως του 6,1%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση της τάξεως του 6,8% ενώ για την Ελλάδα ο «πήχης» είχε μπει στο 6,3% υψηλότερα σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις της Ελλάδας η οποία στο πρόγραμμα σταθερότητας έχει βάλει στόχο για πληθωρισμό κάτω από 6%.

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, από το μεσημέρι και μετά θα μιλάμε για 7άρια παντού: και στην Ευρωζώνη, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά στην Ελλάδα η οποία επί τρεις διαδοχικούς μήνες δοκιμάζεται από διψήφιες μεταβολές στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι προβλέψεις των ξένων αναλυτών φέρνουν την Κομισιόν να βάζει για φέτος τον πήχη στο 7,6% όσον αφορά στον πληθωρισμό της Ευρώπης και να ανεβάζει την πρόβλεψη στο 4% και για του χρόνου.

Πρόκειται -αν επιβεβαιωθεί- για αύξηση της πρόβλεψης κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα για του χρόνου καθώς μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ότι τουλάχιστον για το 2023, το πρόβλημα του πληθωρισμού θα περιοριζόταν με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μεταβάλλεται του χρόνου κατά 2,7%.

Στο μεγάλο ερώτημα πώς θα επηρεαστεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από τέτοιο πληθωρισμό «τέρας» η Κομισιόν αναμένεται να απαντήσει ότι τουλάχιστον για φέτος στο «βασικό σενάριο» δεν βλέπει ύφεση.

Ο πήχης για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης αναμένεται να κατέβει ακόμη χαμηλότερα για φέτος (εκτιμάται στο 2,6%) και κυρίως για του χρόνου (στο 1,4%).

Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις για το αρνητικό σενάριο αυτό δηλαδή που θα λαμβάνει υπόψη του πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου. Το ότι θα κατέβει ο πήχης της ανάπτυξης για το 2023 είναι δεδομένο και η μείωση θα είναι ενδεχομένως και μεγαλύτερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Το ερώτημα είναι αν θα δούμε το μείον μπροστά και υπό ποιες προϋποθέσεις. Το αν θα συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις ή όχι, σε μεγάλο βαθμό θα φανεί σε μια εβδομάδα από σήμερα καθώς η επόμενη Πέμπτη 21 Ιουλίου έχει ήδη χαρακτηριστεί ως D-Day λόγω και της προγραμματισμένης επαναφοράς σε λειτουργία του Nord Stream 1 αλλά και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής υπό τις ποιο δύσκολες συνθήκες από τη δημιουργία της Ευρωζώνης.

Πηγή: liberal

Σχετικά Άρθρα