Πέθανε ο επιχειρηματίας που έφερε τις μπανάνες στην Ελλάδα

 Πέθανε ο επιχειρηματίας που έφερε τις μπανάνες στην Ελλάδα

Οι μπανάνες ήταν η ευκαιρία που είδε πρώτος στην Ελλάδα και έσπευσε να εκμεταλλευτεί. Ο Κωνσταντίνος Κάρλος, από την Πάτρα, ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την αποκλειστική πρακτόρευση του προϊόντος για όλη την Ελλάδα.

Επένδυσε και δικαιώθηκε. Μέχρι το 1988 οι μπανάνες δεν βρίσκονταν σε κάθε λαϊκή αγορά. Με τις δικές του κινήσεις, το φρούτο έφτασε σε κάθε γωνιά της χώρας και ο ίδιος έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα.

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε την Πέμπτη (07-07-2022) από τη ζωή, ο Πατρινός εκτελωνιστής Κωνσταντίνος Κάρλος, ιδρυτής της επιχείρησης Karlos Enterprises, ο οποίος συνέδεσε με άρρηκτο τρόπο το όνομά του, με τις μπανάνες στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Κάρλος ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή το 1966 ως εκτελωνιστής στο λιμάνι της Πάτρας. Το 1984 επεκτάθηκε στις θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές από την Πάτρα προς την Ανκόνα και την Τεργέστη της Ιταλίας, ενώ άνοιξε και ταξιδιωτικό γραφείο στην Οθωνος Αμαλίας.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε συνεργασία με καπνοβιομηχανίες, αναλαμβάνοντας τη συλλογή καπνού και την αποστολή του, στα λιμάνια Μεσολογγίου, Βόλου, Αμφιλοχίας και Ναυπλίου. Μεγάλος σταθμός στην ιστορία της εταιρείας και του ίδιου προσωπικά, ήταν οι εισαγωγές μπανάνας.

Δεν είναι υπερβολή να τονιστεί ότι ο Κωνσταντίνος Κάρλος έβαλε την μπανάνα στα σπίτια των Ελλήνων. Μέχρι το 1988 η εισαγωγή του εξωτικού φρούτου ήταν σπάνια λόγω τελωνειακών περιορισμών. Με το άνοιγμα του διεθνούς εμπορίου, ο Κωνσταντίνος Κάρλος είδε την μεγάλη ευκαιρία και ξεκίνησε από το λιμάνι της Πάτρας, την αποκλειστική πρακτόρευση του προϊόντος για όλη την Ελλάδα.

Λόγω γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων, μετέφερε τη δραστηριότητα στο λιμάνι του Αιγίου, όπου επένδυσε πολλά σε υποδομές και στην εκπαίδευση των λιμενεργατών. Το λιμάνι του Αιγίου εξυπηρέτησε για δεκαετίες, χιλιάδες πλοία των μεγαλύτερων εξαγωγέων μπανάνας όπως η Chiquita, η Bonita και η Dole και μετατράπηκε σε διαμετακομιστική πύλη από τη Νότια Αμερική και τερματικός σταθμός της Chiquita για σχεδόν 30 χρόνια.

Η επιχείρηση του Κωνσταντίνου Κάρλου επεκτάθηκε λίγο αργότερα στο λιμάνι της Νέας Περάμου – Καβάλας, ενώ από το 2000, πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της και τη δραστηριότητα της καλλιέργειας φρέσκων ψαριών και της εμπορίας θαλασσινών, με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία για τη μεταφορά τους σε χώρες της ΕΕ.

Το 2012 η επιχείρηση ξεκίνησε τις νέες εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει παρουσία στον Πειραιά και τον Βόλο. Μέχρι και σήμερα, τα κεντρικά γραφεία της Karlos Enteprises, παραμένουν στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου στην Πάτρα.

Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την Αντριάνα Κάρλου και ήταν πατέρας δύο παιδιών του Νικολάου και της Γκόλφως που έχουν αναλάβει σήμερα τα ηνία της Karlos Enterprises. Επίσης ήταν παππούς δύο εγγονών.

Ο Κωνσταντίνος Κάρλος ήταν ένας άνθρωπος που βοήθησε όχι μόνο την οικογένεια του, αλλά προσέφερε και στην κοινωνια, έχοντας πάντα μια ενσυναίσθηση, δίνοντας ευκαιρίες εργασίας και προοπτική. Οσοι τον γνώρισαν από κοντά, λένε πως «άφησε στον κόσμο ανθάκια, καρπούς αλλά και σπόρους. Ηταν καινοτόμος στον επαγγελματικό του χώρο και του άρεσε η δημιουργία, αλλά πάνω απ΄όλα ήταν ένας υπέροχος σύζυγος, πατέρας και παππούς, αλλά και ένας φωτεινός φάρος».

Σύμφωνα με το pelop.gr, η κηδεία του Κωνσταντίνου Κάρλου θα γίνει στις 11:00 το πρωί από τον νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών και η ταφή στο κοιμητήριο Μποντεΐκων. Παράκληση της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να γίνουν καταθέσεις υπέρ του Κωνσταντοπουλείου Ευγηρείου Ιδρύματος της Πάτρας.

Πηγή: pelop.gr

Σχετικά Άρθρα