Πύρρειος νίκη για Τζόνσον – Πέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής, παρουσιάζει νέο οικονομικό πρόγραμμα με φοροαπαλλαγές

 Πύρρειος νίκη για Τζόνσον – Πέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής, παρουσιάζει νέο οικονομικό πρόγραμμα με φοροαπαλλαγές

Στη χθεσινή (Τετάρτη) ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών επί της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει βουλευτές των Τόρις εναντίον του, ο Μπόρις Τζόνσον πέτυχε μια πύρρειο νίκη.

Από τους 359 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι 211 ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον αρχηγό τους, αλλά 148 συνάδελφοί τους (πρακτικά, δύο στους πέντε) τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του από την αρχηγία και την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

  • Νωρίτερα είχε αποπέμψει ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών. Ο λόγος για τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον. Ο Γκόουβ ήταν μεταξύ εκείνων των μελών της κυβέρνησης που ζήτησαν από τον Τζόνσον να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι οι Βρετανοί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους διχασμένους Συντηρητικούς και ένα ενωμένο Εργατικό Κόμμα, που είναι έτοιμο να θέσει τη χώρα σε νέα κατεύθυνση. Πολιτικοί αναλυτές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προσφύγει κάποια στιγμή ο Τζόνσον σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να γίνουν το 2024.

Πολιτικά εφτάψυχος, παρά τις αλλεπάλληλες γκάφες του και χωρίς αντίπαλο, μεταξύ των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον πιστώνεται τη συντριπτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές του 2019 και την υλοποίηση της απόφασης του δημοψηφίσματος για το Brexit.

  • Υπέστη, ωστόσο, μεγάλη ηθική και πολιτική φθορά από το σκάνδαλο που έχει επονομαστεί Partygate, δηλαδή τα αλλεπάλληλα πάρτι με κατανάλωση αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ, την εποχή που αυτό απαγορευόταν για όλους τους πολίτες του βασιλείου, λόγω COVID-19.

Σύμφωνα με το Sky News, ο Τζόνσον και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη. Ένας σύμβουλος του Τζόνσον, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, φέρεται να είπε ότι «σίγουρα» αυτό το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές.

Παρά τις συνεχείς παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος και τις πιέσεις προς τον ίδιο, ο Τζόνσον δεν παραιτείται. Λέει δε, ότι έχει εντολή από τις βουλευτικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία.

Σχετικά Άρθρα