Μέτωπα πυρκαγιών: Δύσκολη νύχτα στον Πύργο, βελτιωμένη η εικόνα στο Πόρτο Γερμενό

 Μέτωπα πυρκαγιών: Δύσκολη νύχτα στον Πύργο, βελτιωμένη η εικόνα στο Πόρτο Γερμενό

Στην Ηλεία ξέσπασε νέα φωτιά το βράδυ της Τρίτης στην Κορυφή του Δήμου Πύργου και καίει δασική έκταση. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο πυροσβέστες μαζί με κατοίκους και εθελοντές προσπαθώντας να περιορίσουν τα δύο μέτωπα, προς την περιοχή της Κορυφής και προς την Αμαλιάδα.

Στο σημείο επιχειρούν από το πρωί της Τετάρτης, 60 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων , 19 οχήματα, 1 Ε/Π, και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Από εκεί και πέρα, σαφώς βελτιωμένη εικόνα είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί και ήδη με το πρώτο φως της ημέρας «σηκώθηκαν» τα εναέρια μέσα ώστε να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν όλο το βράδυ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Για τη συγκεκριμένη φωτιά οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός υπόπτου για εμπρησμό. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό είναι προϊόν εμπρησμού. Στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρχαν κλαδιά που δεν είχαν μαζευτεί και σκουπίδια, ενώ οι ισχυροί άνεμοι συνέβαλαν στην επέκταση της πυρκαγιάς.

  • Εξάλλου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

Παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Σχετικά Άρθρα