ΠΟΥ για έκρηξη του Covid: “Οδηγία” συναγερμού για Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία- “Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί μόνο επειδή κάποιες χώρες σταμάτησαν να επιτηρούν”

 ΠΟΥ για έκρηξη του Covid: “Οδηγία” συναγερμού για Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία- “Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί μόνο επειδή κάποιες χώρες σταμάτησαν να επιτηρούν”

Η Γαλλία και η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που βλέπουν τον Covid να αυξάνεται καθώς οι Βρετανοί προετοιμάζονται για καλοκαιρινές διακοπές.

Οι κορυφαίοι προορισμοί διακοπών της Ευρώπης βλέπουν νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid καθώς οι επιφυλακτικοί Βρετανοί τουρίστες προειδοποιούνται για «υψηλά επίπεδα» σε ολόκληρη την ήπειρο αυτό το καλοκαίρι.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι μεταξύ των καυτών σημείων που βλέπουν τις μολύνσεις να αυξάνονται μετά από μήνες μειωμένων ανησυχιών για τον ιό.

Στην Ελλάδα, πάνω από 100 είναι τις τελευταίες ημέρες οι διασωληνωμένοι ενώ 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, περίπου 250 οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία (εδώ). Τα νησιά του Ιονίου, του νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη και η Αττική παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων. Οι ηλικίες των νοσούντων είναι, κυρίως, 18-24. Ο ΕΟΔΥ διαβεβαιώνει ότι το κύμα της πανδημίας θα είναι ήπιο, εδώ.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, κάνει ειδική αναφορά και στην Ελλάδα και δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία.

Τι λέει ο ΠΟΥ: «Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι μεταξύ των «καυτών προορισμών» όπου οι μολύνσεις αυξάνοντα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις χώρες να παρακολουθούν την εξάπλωση καθώς τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα, δύο και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Αυστρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία ήταν οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης, με σχεδόν όλες τις χώρες της περιοχής να σημειώνουν αύξηση των κρουσμάτων.

Μετά την καταγραφή περίπου 4.000 έως 5.000 θανάτων ημερησίως κατά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βλέπει περίπου 500 θανάτους την ημέρα, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το καλοκαίρι του 2020.

«Καθώς οι χώρες σε όλη την ευρωπαϊκή περιοχή έχουν άρει τα κοινωνικά μέτρα που ίσχυαν προηγουμένως, ο ιός θα μεταδοθεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Αυτός ο ιός δεν θα εξαφανιστεί μόνο και μόνο επειδή οι χώρες σταματούν να τον αναζητούν. Εξαπλώνεται ακόμα, εξακολουθεί να αλλάζει και εξακολουθεί να παίρνει ζωές ».

Σχετικά Άρθρα