Πολιτική κρίση στη Βρετανία – Παραιτήθηκαν κορυφαίοι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον

 Πολιτική κρίση στη Βρετανία – Παραιτήθηκαν κορυφαίοι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε λίγο μετά τις 20:20 ότι οι υπουργοί Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, και Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο υπουργοί γνωστοποίησαν μέσω αναρτήσεων τους στο twitter τους λόγους των παραιτήσεών τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ρίσι Σουνάκ έγραψε χαρακτηριστικά: «Το κοινό δικαίως αναμένει από την κυβέρνηση να ασκείται σωστά, με επάρκεια και σοβαρότητα. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική θέση, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζουν να αγωνιστούμε γι’ αυτά και γι’ αυτό παραιτούμαι».

Στο tweet του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κοινοποιεί και την επιστολή της παραίτησής του.

Από την πλευρά του και ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ έγραψε στο twitter:

«Μίλησα με τον Πρωθυπουργό για να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Ήταν τεράστιο προνόμιο να υπηρετήσω αυτόν τον ρόλο, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω με καλή συνείδηση στη θέση αυτή».

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Τζαβίντ ξεκινά λέγοντας: «Ήταν προνόμιο που μου ζητήθηκε να επιστρέψω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω ως Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

Όμως, προσθέτει:

«Δεν θα ήθελα να πω τίποτα άλλο…: Εμείς [το Συντηρητικό Κόμμα] μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε προς το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι πλέον δεν είμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, αλλά είναι σαφές για μένα ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και, ως εκ τούτου, έχετε χάσει και τη δική μου εμπιστοσύνη».

Σχετικά Άρθρα