Νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε Ρώσος μεγιστάνας – Η Gazprom και οι σκηνοθετημένες “αυτοκτονίες”

 Νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε Ρώσος μεγιστάνας – Η Gazprom και οι σκηνοθετημένες “αυτοκτονίες”

Νεκρός στην πισίνα του με μια σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην έπαυλή του στην Αγία Πετρούπολη ο μεγιστάνας Γιούρι Βορόνοφ, επικεφαλής εταιρείας logistics που σημαντικά συμβόλαια με την Gazprom για την Αρκτική.

Στον χώρο της πισίνας, εντοπίστηκε ένα πιστόλι Grand Power, ενώ στον πάτο της βρέθηκαν πολλές σφαίρες.

Ο Βορόνοφ είναι ο έκτος πολυεκατομμυριούχος Ρώσος που διαθέτει σχέσεις με την Gazprom και ο οποίος πεθαίνει μυστηριωδώς από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με την αρμόδια ερευνητική επιτροπή, ο θάνατος του 61χρονου οφείλεται σε «διαφορές με επιχειρηματικούς εταίρους».

Η σύζυγός του είπε στους επιθεωρητές ότι ο Βορόνοφ θεωρούσε ότι έπεσε θύμα απάτης με δράστες ανέντιμους εργολάβους και άλλους επαγγελματίες.

Καταγγελίες για σκηνοθετημένες «αυτοκτονίες»

Ωστόσο, πολλοί εικάζουν ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων στις επαύλεις των πλούσιων περιοχών της Αγίας Πετρούπολης οφείλεται σε δολοφονίες, που ωστόσο έχουν στηθεί για να παραπέμπουν σε αυτοκτονίες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ανώτερος αξιωματούχος οικονομικών και ασφαλείας της Gazprom Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, σε ηλικία 61 ετών βρέθηκε απαγχονισμένος στην έπαυλή του. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αυτοκτόνησε. Τοπικά μέσα όμως μετέδωσαν ότι το πτώμα έφερε σημάδια ξυλοδαρμού, υποδεικνύοντας ότι η αυτοκτονία ήταν στημένη.

Στο ίδιο συγκρότημα, τρεις εβδομάδες αργότερα βρέθηκε νεκρός από μαχαίρι στην τουαλέτα ο Λεονίντ Σούλμαν, που ήταν επικεφαλής μεταφορών της Gazprom Invest, ενός παραρτήματος της Gazprom που χειρίζεται επενδυτικά πρότζεκτ.

Παράλληλα, τον Μάιο νεκρός εντοπίστηκε ο 43χρονος δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Σουμποτίν, πρώην στέλεχος του έτερου γίγαντα ρωσικής ενέργειας Lukoil. Μία από τις θεωρίες μιλά για καρδιακό επεισόδιο που προκλήθηκε από δηλητήριο βατράχου.

Λίγο νωρίτερα, τον Απρίλιο, ο 51χρονος πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου Βλάντισλαφ Αβάγιε φέρεται ότι αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη 47χρονη σύζυγό του και τη 13χρονη κόρη τους. Ο ίδιος διέθετε σχέσεις με την τράπεζα Gazprombank. Φίλοι του ζευγαριού διαψεύδουν φήμες ότι ο αξιωματούχος σκότωσε τη γυναίκα του από ζήλια, μετά την παραδοχή της ότι ήταν έγκυος με το παιδί του οδηγού τους και υποστήριξαν ότι ο ίδιος είχε πρόσβαση σε οικονομικά απόρρητα της ελίτ του Κρεμλίνου.

Απαγχονισμένος στην Ισπανία βρέθηκε και ο πολυεκατομμυριούχος Σεργκέι Προτοσένια, αφότου και εκείνος είχε σκοτώσει με τσεκούρι την 53χρονη σύζυγό του Ναταλία και την έφηβη κόρη τους, Μαρία. Και στην περίπτωσή του μεγιστάνα, που ήταν πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Novatek με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, πολλοί θεωρούν ότι ήταν υπόθεση δολοφονίας, που οργανώθηκε ώστε να μοιάζει με αυτοχειρία.

Σχετικά Άρθρα