Κλιματική κρίση: Ο παγετώνας Marmolada στους Δολομίτες “σκότωσε” τους πεζοπόρους- “Δεν θα υπάρχει σε 30 χρόνια”, λένε οι ειδικοί

 Κλιματική κρίση: Ο παγετώνας Marmolada στους Δολομίτες “σκότωσε” τους πεζοπόρους- “Δεν θα υπάρχει σε 30 χρόνια”, λένε οι ειδικοί

Val Di Fassa κοιλάδα κάτω από τον παγετώνα Marmolada, βουνά δολομιτών, Ιταλία

Ο παγετώνας, στην οροσειρά Marmolada, είναι ο μεγαλύτερος στα βουνά των Δολομιτών στη βορειοανατολική Ιταλία και οι άνθρωποι κάνουν σκι εκεί το χειμώνα. Όμως ο παγετώνας λιώνει γρήγορα τα τελευταία χρόνια.

Ένα μεγάλο κομμάτι παγετώνα των Άλπεων έσπασε την Κυριακή και βρυχήθηκε από ένα βουνό στην Ιταλία, με αποτέλεσμα πάγο, χιόνι και βράχια να χτυπήσουν πεζοπόρους σε ένα δημοφιλές μονοπάτι στην κορυφή και σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι και τραυματίζοντας εννέα, δήλωσαν οι αρχές , προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των διοδίων ενδέχεται να αυξηθεί.

Ειδικοί στο κρατικό ερευνητικό κέντρο CNR της Ιταλίας, το οποίο διαθέτει ινστιτούτο πολικών επιστημών, λένε ότι ο παγετώνας δεν θα υπάρχει πια στα επόμενα 25-30 χρόνια και μεγάλο μέρος του όγκου του έχει ήδη εξαφανιστεί.

Η λεκάνη της Μεσογείου, την οποία μοιράζονται η Νότια Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η βόρεια Αφρική, έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς του ΟΗΕ ως «καυτό σημείο της κλιματικής αλλαγής», που ενδέχεται να υποστεί κύματα καύσωνα και έλλειψη νερού, μεταξύ άλλων συνεπειών.

«Είδαμε νεκρούς (άνθρωπους) και τεράστια κομμάτια πάγου, βράχου», δήλωσε ο εξαντλημένος διασώστης Luigi Felicetti στην ιταλική κρατική τηλεόραση.

Κάτω από το Marmolada
Canyoning - Caving: Normal route, Marmolada glacier, Dolomites
Canyoning - Caving: Normal route, Marmolada glacier, Dolomites
Μαρμολάδα Δολομίτες Βένετο - Δωρεάν φωτογραφία στο Pixabay

Από τους επιζώντες που νοσηλεύτηκαν, δύο ήταν σε σοβαρή κατάσταση, ανέφεραν οι αρχές.

Η ταχέως κινούμενη χιονοστιβάδα «κατέβηκε με ένα βρυχηθμό που ακουγόταν σε μεγάλη απόσταση», ανέφερε ο τοπικός ιστότοπος διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης ildolomiti.it.

Προσωρινά, η έρευνα με ελικόπτερο και σκύλους για άλλα θύματα ή αγνοούμενους σταμάτησε για τη νύχτα, ενώ οι διασώστες αξιολόγησαν τον κίνδυνο να σπάσει μεγαλύτερο μέρος του παγετώνα, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Walter Cainelli, αφού διεξήγαγε μια αποστολή διάσωσης με έναν σκύλο αναζήτησης.

Οι διασώστες είπαν ότι τεμάχια πάγου συνέχιζαν να πέφτουν κάτω. Νωρίς το βράδυ άρχισε να πέφτει μια ελαφριά βροχή.

Η υπηρεσία αποστολής SUEM, η οποία εδρεύει στην κοντινή περιοχή Βένετο, είπε ότι 18 άτομα που βρίσκονταν πάνω από την περιοχή όπου χτύπησε ο πάγος θα εκκενωθούν από το σώμα διάσωσης των Άλπεων.

Μερικοί από αυτούς που έκαναν το ταξίδι στην περιοχή όπου πέρασε η χιονοστιβάδα ήταν δεμένοι μεταξύ τους με σχοινί, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Αλλά ο Μιλάνο είπε ότι ορισμένοι από τους πεζοπόρους μπορεί να μπορέσουν να κατέβουν μόνοι τους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ της κορυφής.

Η SUEM είπε ότι η χιονοστιβάδα συνίστατο σε «κατολίσθηση χιονιού, πάγου και βράχων». Το αποσπασμένο τμήμα είναι γνωστό ως serac, ή κορυφή πάγου.

Αποκαλούμενη «βασίλισσα των Δολομιτών», η Marmolada υψώνεται περίπου 3.300 μέτρα (περίπου 11.000 πόδια) και είναι η υψηλότερη από τις 18 κορυφές σε αυτήν την ανατολική περιοχή των ιταλικών Άλπεων, προσφέροντας εκπληκτική θέα σε άλλες κορυφές των Άλπεων.

Σχετικά Άρθρα