Η αποτίμηση της Μαδρίτης: Γιατί στην κυβέρνηση “βλέπουν” θετικές προοπτικές για το… Αιγαίο με βάση τα αποτελέσματα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

 Η αποτίμηση της Μαδρίτης: Γιατί στην κυβέρνηση “βλέπουν” θετικές προοπτικές για το… Αιγαίο με βάση τα αποτελέσματα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η Αθήνα ερμηνεύει τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν υπό το πρίσμα της γνωστής θεωρίας πως η Άγκυρα δημιουργεί ένταση στα ελληνοτουρκικά για εσωτερική κατανάλωση. Εξ ου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι: “Πολλά από όσα λέγονται από την τουρκική κυβέρνηση έχουν αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο”.

Την πεποίθηση αυτή του κυβερνητικού επιτελείου ενισχύει το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν έθεσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως απειλούσε το προηγούμενο διάστημα, αλλά επανήλθε στην επιθετική ρητορική στη συνέντευξη τύπου. Μάλιστα, στο Μαξίμου κάνοντας ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, εκτιμούν πώς τα αποτελέσματα προοιωνίζονται ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο.

  • Η ελληνική κυβέρνηση, διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας μία απολύτως αισιόδοξη εικόνα και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά η Τουρκία δε θα μεταφέρει την ένταση στο πεδίο, δηλαδή στο Αιγαίο με ένα θερμό επεισόδιο.

Επιπλέον λαμβάνουν πολύ σοβαρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έθεσε στον Ερντογάν την ανάγκη ηρεμίας στο Αιγαίο, αλλά και ότι γενικότερα η Συμμαχία δε θέλει μία νέα πηγή έντασης και δη μεταξύ δύο μελών της, την ώρα που έχει προσηλωμένη την προσοχή της στη Ρωσία. Υποστηρίζουν επίσης ότι σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2020, εφέτος η Τουρκία δεν κινείται με τον ίδιο τρόπο στο πεδίο και άρα δεν ετοιμάζει κάτι “χοντρό”.

  • Έμπειρα στελέχη όμως προειδοποιούν ότι είναι αφελές να θεωρεί κανείς ότι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εξασφαλίστηκε η ηρεμία στα ελληνοτουρκικά μέχρι και τις τουρκικές εκλογές. Έμπειροι αναλυτές δεν αποκλείουν ο Ερντογάν, αφού έπαιξε το “καλό παιδί” στο ΝΑΤΟ για να λάβει μία υπόσχεση από το Λευκό Οίκο για τα F16, να προχωρήσει σε νέα πρόκληση, ακόμη και να βγάλει γεωτρύπανο στο Αιγαίο.

Σημειωτέον ότι όσον αφορά στα F16, η κυβέρνηση ποντάρει σταθερά στο Κογκρέσο, το οποίο μπορεί να “μπλοκάρει” την πώληση πολεμικού εξοπλισμού, ασχέτως τι επιθυμεί η διακυβέρνηση Μπάιντεν.

  • “Η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις ΗΠΑ είναι μία μακρά διαδικασία και δεν απαιτείται απλά η θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και η έγκριση του Κογκρέσου”, υπενθύμισε με νόημα χθες ο κ.Μητσοτάκης.

Και ο ίδιος ο κ.Μπάιντεν άλλωστε επιβεβαίωσε ότι είπε στον Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να πάρει νέα F16, αλλά ότι απαιτείται και η έγκριση του Κογκρέσου. Το γεγονός δε ότι ήδη αντιδρούν Ελληνοαμερικανοί βουλευτές δίνει ελπίδες στην Αθήνα. Αλλά και αποδεικνύει πόσο λεπτή είναι η “κόκκινη γραμμή” για να ξαναμπεί η Τουρκία στο παιχνίδι των εξοπλισμών, όπως σαφώς επιθυμεί η Ουάσιγκτον και εν γένει η Δύση.

Παναγιώτης Δρίβας