Στον Άρειο Πάγο η απόφαση για τον Κορκονέα

 Στον Άρειο Πάγο η απόφαση για τον Κορκονέα

Στον Αρειο Πάγο μεταφέρεται η υπόθεση αναγνώρισης ελαφρυντικών στον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με τέσσερα καίρια ερωτήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Αυτό προανήγγειλε χθες βράδυ στο Kontra, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που είναι στην ομάδα των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλο.

Το αίτημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα είναι διπλό με το ένα σκέλος να αφορά σε νέα άσκηση αναίρεσης της απόφασης και το δεύτερο να σχετίζεται με το αίτημα για πειθαρχικό έλεγχο σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν στην απόφαση, κόντρα στην βούληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση ελήφθη από «τέσσερις ενόρκους χωρίς γνώση της δικογραφίας με τους τρεις τακτικούς δικαστές και τον εισαγγελέα να βγάζουν την ουρά τους απ΄ έξω» Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, θα ζητηθεί να διερευνηθούν «πολύ συγκεκριμένα πράγματα»:

Ποιος μεθόδευσε επίσκευση της δίκης παρά το νόμο, χωρίς κλήτευση της οικογένειας του θύματος, στις 11 Μαΐου

Τι έγινε μετά την κλήρωση των ενόρκων, όπου μαζεύτηκαν σε γραφείο του Εφετείου Λαμίας οι ένορκοι με τους δικαστές και τον εισαγγελέα, ενώ δεν επιτρέπεται. Τι έγινε σε αυτή την συνάντηση, ποιος την προκάλεσε, ποιος μίλησε, τι είπε;

Πώς αποφάσισαν οι ένορκοι; Υποτίθεται ότι συσκέπτονταν επί μιάμιση ώρα, αλλά επί μία ώρα η δικογραφία ήταν την έδρα, δεν την είχαν πάρει μαζί τους στην αίθουσα συσκέψεων. Πώς αποφάσισαν οι ένορκοι χωρίς να γνωρίζουν ούτε τη διαδικασία, ούτε τα δεδομένα της απόφασης, χωρίς να ακούσουν κανένα μάρτυρα να λέει ότι πρέπει να χορηγηθεί στον Κορκονέα ελαφρυντικό.
Πώς αποφάσισαν οι τακτικοί δικαστές μόνοι τους, χωρίς συγκρότηση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, στην αρχή της διαδικασίας, να θεωρήσουν άνευ νομικών δικαιωμάτων τους εκπροσώπους της υπεράσπισης της κατηγορίας;

Το σοβαρότερο: στη διάσκεψη των ενόρκων με τους δικαστές, τι ειπώθηκε; Πολλές φορές λέγονται σημεία και τέρατα. Ανέφερε χαρακτηριστικά περίπτωση που πρόεδρος δικαστηρίου είπε ευθέως σε ενόρκους ότι οι τακτικοί δικαστές κωλύονται υπηρεσιακά, αλλά οι ένορκοι μπορούν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη απόφαση. Και μετά, οι τέσσερις ένορκοι διαμορφώνουν την πλειοψηφία και οι τρεις δικαστές λένε ότι διαφωνούν…

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ενδοδικαστικά παιχνίδια που εκ των έσω διαβρώνουν την αξιόπιστη και δημοκρατικά και κοινωνικά νόμιμη λειτουργία των θεσμών. Αυτές οι αποφάσεις είναι εκτεθειμένες, ταράζουν την κοινωνία, αναστατώνουν και το εσωτερικό της Δικαιοσύνης … Εξ αντικειμένου αυτές οι αποφάσεις που δεν νομιμοποιούνται ούτε νομικά ούτε κοινωνικά ούτε θεσμικά επιβαρύνουν το νοσηρό κλίμα στο δημόσιο βίο της χώρας … Είναι μεγάλες οι ευθύνες. Αυτή τη στιγμή διαβάλλεται ο θεσμός των ενόρκων, ακυρώνεται στην πράξη. Ακυρώνεται στην πράξη η αξιοπιστία της δικαστικής απόφασης σε μία υπόθεση ιστορικής σημασίας και έντασης. Δείχνει ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις για τις οποίες έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη όσοι ασχολούνται με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης (δικαστές, δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικηγορικοί σύλλογοι, οι εποπτικές διαδικασίες του υπ. Δικαιοσύνης)».

Σχετικά Άρθρα