Εμβόλιο – Τέταρτη δόση: Είναι για τους φοβιτσιάρηδες, λέει η Γκάγκα

 Εμβόλιο – Τέταρτη δόση: Είναι για τους φοβιτσιάρηδες, λέει η Γκάγκα

Με την παραδοχή ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα, η Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το πράσινο «φως» για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους 30-59 ετών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι «παραμένει ισχυρή η σύσταση να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, να φοράνε μάσκα σε καταστάσεις συγχρωτισμού. Αλλά δεν δίνονται οριζόντια μέτρα από την Επιτροπή για να φορούν όλοι μάσκα ή να κάνουν εμβόλιο όλοι».

Στη συνέχεια, η ίδια κλήθηκε να σχολιάζει την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος με το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό των ηλικιών 30 και άνω, την ώρα που δεν υπάρχουν δεδομένα ότι η τέταρτη δόση θα προσφέρει κάποιος όφελος. Η Μίνα Γκάγκα επιχείρησε να απαντήσει για άλλη ερώτηση, σημειώνοντας ότι «Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, όχι για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, γι’ αυτούς υπάρχουν, η σύσταση είναι να κάνουν την τέταρτη δόση». Στη συνέχεια η ίδια πρόσθεσε: «Για το γενικό πληθυσμό η Επιτροπή έδωσε το δικαίωμα αν κάποιος θέλει, να μπορεί να την κάνει».

Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στην ερώτηση «με τι κριτήριο θα αποφασίσουν» να κάνουν το εμβόλιο την ώρα που δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, η ίδια απάντησε ότι το κριτήριο είναι ο… φόβος! «Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται, που λένε ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς» δήλωσε με τους δημοσιογράφους να ρωτούν εκ νέου: «Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα;»

Επίσης πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κίνδυνος με επιπλέον δόση, δεν υπάρχουν παρενέργειες. Απλώς, δεν υπάρχει και ένδειξη, αυτό λέει η Επιτροπή. Αν θέλει κάποιος να το κάνει, να το κάνει».

Στην ερώτηση για το αν «προστατεύεται κάποιος ή δεν προστατεύεται;» η ίδια απάντησε με έμμεσο τρόπο ότι δεν υπάρχει κάποιο όφελος: «Η σύσταση είναι ότι όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου και έχει νοσήσει δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο» είπε.

Ξεστοκάρισμα των παλιών εμβολίων

Την ίδια στιγμή, η κα Γκάγκα αποκάλυψε ότι το φθινόπωρο, έρχονται νέα εμβόλια: «Θα χρειαστεί μια προφυλακτική δόση το φθινόπωρο, εκεί πάνε τα δεδομένα. Ετοιμάζεται καινούργιο εμβόλιο που θα καλύπτει περισσότερα στελέχη, θα είναι πολυδύναμο. Περιμένουμε αυτές τις παραλαβές. Δεν έχουμε κάνει παραλαβές, “απομακρύναμε” αυτές του καλοκαιριού, είπαμε να παραλάβουμε όλα τα εμβόλια το φθινόπωρο, ώστε να έχουμε το καινούργιο».«Η σύσταση της Επιτροπής είναι οι ευάλωτοι να κάνουν την τέταρτη δόση και ο γενικός πληθυσμός πιθανώς θα πάει σε προφυλακτική δόση το φθινόπωρο, όπως με τη γρίπη» συμπλήρωσε.