Νορβηγία: ”Ισλαμιστής με ψυχική νόσο” ο ύποπτος της επίθεσης στο Όσλο

 Νορβηγία: ”Ισλαμιστής με ψυχική νόσο” ο ύποπτος της επίθεσης στο Όσλο

ΠΗΓΗ : TWITTER

Η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών (PST) ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος που συνελήφθη για την επίθεση με δύο νεκρούς φέρεται να είναι ισλαμιστής με ψυχική ασθένεια

Η επίθεση, που εκτός από δύο θανάτους έγινε η αιτία να τραυματιστούν ακόμη 21 έξω από δύο νυχτερινά κέντρα, το ένα εξ αυτών γκέι μπαρ, έχει χαρακτηριστεί από τις αρχές «τρομοκρατική».

Το όνομα του 42χρονου Νορβηγού ιρανικής καταγωγής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά αναφέρεται ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών, τις αρμόδιες για θέματα τρομοκρατίας, ενώ είχε απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν για μικροαδικήματα, όπως η κατοχή ενός μαχαιριού ή η κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Η επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από την παμπ Per på hjørnet, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο άνθρωποι, και στη συνέχεια μπροστά από το παρακείμενο γκέι κλαμπ London Pub, στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας που ήταν γεμάτο κόσμο. Ο ύποπτος συνελήφθη στη 01.19 (02.19 ώρα Ελλάδος), πέντε λεπτά μετά τις πρώτες κλήσεις στην αστυνομία.

Στο Όσλο, ακυρώθηκε η παρέλαση Gay Pride για προληπτικούς λόγους.

Σε επαγρύπνηση και η Γαλλία

Το περιστατικό έβαλε σε επαγρύπνηση και τις γαλλικές αρχές, εν όψει των εκδηλώσεων για την εβδομάδα περηφάνιας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε έκκληση για ενότητα «απέναντι στο μίσος» και «στη βαρβαρότητα ενός ισλαμιστή τρομοκράτη», σημειώνοντας στο Twitter ότι «το Όσλο χτυπήθηκε χθες το βράδυ από τη βαρβαρότητα ενός ισλαμιστή τρομοκράτη. Οι εγκάρδιες σκέψεις μου απευθύνονται στα θύματα και τις οικογένειές τους, στους τραυματίες, στον νορβηγικό λαό».

«Απέναντι στο μίσος, θα είμαστε πάντα πιο δυνατοί ενωμένοι», πρόσθεσε.

Ο άλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν ζήτησε από τους νομάρχες να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από τις συγκεντρώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κατά τη διάρκεια των «πορειών υπερηφάνειας» που πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία. «Τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν χθες στο Όσλο, των οποίων τα κίνητρα δεν έχουν ακόμη πλήρως εξακριβωθεί αυτή τη στιγμή, απαιτούν αύξηση της γενικής επαγρύπνησης», ανέφερε στο τηλεγράφημά του προς τις αρμόδιες αρχές.

Σχετικά Άρθρα