Οργή των νοσοκομειακών γιατρών για τις απλήρωτες εφημερίες – Το διαδικαστικό “εφεύρημα” που προκαλεί στάση πληρωμών

 Οργή των νοσοκομειακών γιατρών για τις απλήρωτες εφημερίες – Το διαδικαστικό “εφεύρημα”  που προκαλεί στάση πληρωμών

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να εφεύρει ένα διαδικαστικό πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε εκ του μη όντως, ώστε να κηρύξει στα «μουλωχτά» στάση πληρωμών στις δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ», τονίζει χαρακτηριστικά στο libre ο γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, Νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της «Νίκαιας».

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Είχε προηγηθεί, τις προηγούμενες ημέρες, συνεδρίαση του Γεν. Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, στο οποίο αποφασίστηκε Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Ιουνίου, 8πμ με 12μμ και συγκέντρωση στις 9:00πμ, στην Αθήνα στην πλατεία Μαβίλη και παράλληλα, επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αν έως το μεσημέρι της Δευτέρας 20/06 δεν εκταμιευτεί το κονδύλι των εφημεριών του 2ου τριμήνου, ώστε να πληρωθούν οι υγειονομικοί τις εφημερίες και υπερωρίες που τους οφείλονται στις 27/06.

Η προσπάθεια ματαίωση των κινητοποιήσεων με τις δηλώσεις Μ. Γκάγκα

«Άμεσα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των τακτικών εφημεριών», δήλωσε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφορικά με την καταβολή των απλήρωτων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Γκάγκα διευκρίνισε: «Μετά τη ψήφιση του Νόμου, αποστέλλονται τα χρήματα στα νοσοκομεία και άμεσα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των τακτικών εφημεριών».

Με ποιο «εφεύρημα» η κυβέρνηση προκαλεί στάση πληρωμών

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου μας εξηγεί ότι, ενώ μέχρι τώρα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα εντάλματα πληρωμών των τακτικών εφημεριών και υπερωριών απελευθερώνονταν ανά μήνα από το υπουργείο Υγείας και τα ενέκρινε όλα μαζί απολογιστικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο τέλος εκάστου έτους, αφού ήδη είχαν πληρωθεί, με τη νέα διαδικασία που «εφευρέθηκε» πρόσφατα, το ΓΛΚ απαιτεί προκαταβολική έγκριση των ενταλμάτων, ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), και επίσης απαιτεί τα εντάλματα αυτά να είναι ΠΛΗΡΗ σε κάθε υγειονομική περιφέρεια.

«Για παράδειγμα, αν δεν στείλει τις καταστάσεις των γιατρών, που εφημέρευσαν το μήνα Απρίλιο, το νοσοκομείο Μολάων, δεν μπορεί να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες στο νοσοκομείο του Ρίου επειδή ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια, στην 6η ΥΠΕ, και αντίστοιχα, αν δεν στείλει τις καταστάσεις των γιατρών, που εφημέρευσαν το μήνα Απρίλιο, το νοσοκομείο Καλύμνου, δεν μπορούν να πληρωθούν οι εφημερίες του Απριλίου στο ΑΤΤΙΚΟΝ,  στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, στο Τζάνειο κλπ, γιατί ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια, στη 2η ΥΠΕ. Το ίδιο ισχύει, αντίστοιχα, για κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας».

«Είναι προφανές ότι αυτό ήταν ένα καθαρά διαδικαστικό πρόσχημα, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση επινόησε και μετά τις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών, σήμερα, δίνει διαβεβαιώσεις ότι προσπαθεί να το επιλύσει. Μακάρι να λέει αλήθεια και να το επιλύσει!

Απλώς, υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει να δώσει εντολή στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στους υπεύθυνους των υπηρεσιών μισθοδοσίας των νοσοκομείων να γίνει η διαδικασία ως την Παρασκευή 23 Ιουνίου, έτσι ώστε να μπουν τα οφειλόμενα στους λογαριασμούς των υγειονομικών τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, που πρέπει να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες μηνός Απριλίου», τονίζει και εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια, οι τακτικές εφημερίες και υπερωρίες πληρώνονται τον μεθεπόμενο μήνα.

Σχετικά με την πραγματοποίηση των αυριανών κινητοποιήσεων των υγειονομικών, ξεκαθαρίζει ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ:

«Εμείς, προχωρούμε κανονικότατα στην κινητοποίηση μας και μάλιστα ζητάμε στις 12:00 το μεσημέρι, που θα βρισκόμαστε στο υπουργείο Υγείας, να γίνει συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ με αρμόδιο εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να παρίσταται και αρμόδιος εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να πάρουμε διαβεβαιώσεις ότι όντως το πρόβλημα έχει επιλυθεί και ότι τα χρήματα των δεδουλευμένων τακτικών εφημεριών και υπερωριών μηνός Απριλίου 2022 θα είναι στους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας του Υγειονομικού προσωπικού τη Δευτέρα 27 Ιουνίου»._ 

Σχετικά Άρθρα