Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τη Νέα Τούμπα (vid)

 Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τη Νέα Τούμπα (vid)

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (21/6) η συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στην οποία παρουσιάστηκαν οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο της ανέγερσης της Νέας Τούμπας. Νωρίτερα, «είχαν πέσει οι υπογραφές» στις συμβάσεις με τις δύο εταιρείες, Salfo και Populous, που αναλαμβάνουν το σπουδαίο αυτό project. 

Οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές που έθεσαν οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ στους μελετητές είναι: α) Πλήρης εφαρμογή των κανόνων UEFA & FIFA για την ασφάλεια, β) Μεταφορά της ψυχής και της ατμόσφαιρας του υφισταμένου γηπέδου στο νέο και γ) Εμπορική λειτουργία του γηπέδου 365 μέρες το χρόνο.

«Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές μέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μια μέρα που την περιμέναμε καιρό» ήταν η ατάκα με την οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Μάκης Γκαγκάτσης, αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για να συμπληρώσει: «Είναι μία ιστορική μέρα που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή της Νέας Τούμπας. Μια μέρα που χωρίς τον ευεργέτη και ηγέτη του συλλόγου, τον Ιβάν Σαββίδη δεν θα την μνημονεύαμε καν. Το όραμά του, η επιμονή του μας έφερε εδώ, κάτι που είχε πει από την πρώτη μέρα και το κάνει πραγματικότητα. Είναι τεράστια ημέρα για τον ΠΑΟΚ, για την Θεσσαλονίκη για όλους μας». Ο αντιπρόεδρος των «ασπρόμαυρων», απαντώντας σε ερώτημα για το πού θα αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια, ήταν αφοπλιστικός: «Θα είναι η τελευταία χρονιά στο γήπεδο της Τούμπας με τη μορφή που έχει σήμερα. Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε τώρα. Όλοι ξέρετε τα προβλήματα με την επιτροπή του Καυτανζογλείου και το αρμόδιο υπουργείο. Θα έρθει η ώρα όμως, που θα κάνουμε την κουβέντα για να βρεθεί λύση».

Στο πάνελ παρευρέθηκε και ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων και ανάπτυξης κτηριακών υποδομών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Δημογιάννης. «Αυτό που ζούμε τώρα άρχισε πριν από πέντε χρόνια σε μια συζήτηση με τον κ. Σαββίδη. Τότε αποφασίσαμε να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟΚ εδώ στην Τούμπα και όχι κάπου αλλού. Το καταφέραμε αυτό με επιμονή και με πολλή δουλειά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημογιάννης. Κι αφού ξεκαθάρισε πως το ελάχιστο όριο για τη χωρητικότητα του νέου γηπέδου είναι οι 35.000 θέσεις, προσέθεσε: «Υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη, άμεσα όμως θα πρέπει εμείς να συντάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για να διαμορφώσουμε τον χώρο πέριξ του γηπέδου. Ένα ακόμα μνημόνιο με το Υπουργείο Πολιτισμού σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία ευρήματα. Χρειάζεται συνεννόηση με την Κυβέρνηση, γιατί σε αυτά τα μεγάλα έργα επιβάλλεται να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Στόχος μας είναι να είμαστε στο νέο γήπεδο το 2026 και είναι ένας στόχος ρεαλιστικός».

Λεπτομέρειες για τα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Νέας Τούμπας έδωσε ο project manager, Δημήτρης Μουτσάκης. ««Το σχήμα Salfo-Populous είναι οι μελετητές της Νέας Τούμπας και αρχιτέκτονας είναι η εταιρεία Populous, μια εταιρεία με βασικό της αντικείμενο τα γήπεδα ανά τον κόσμο. Η εταιρεία Salfo έχει τεράστια εμπειρία στην διαχείριση έργων» ξεκαθάρισε ο κ. Μουτσάκης για να δώσει και την είδηση: «Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα παραλάβουμε τρεις προτάσεις των μελετών του γηπέδου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το masterplan. Aυτές τις προτάσεις που θα είναι αναλυτικές και θα τα περιλαμβάνουν όλα, θα αξιολογηθούν από εμάς και στην συνέχεια από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης. Αφού επιλέξουμε την πρόταση, τότε θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του concept, οπότε θα χρειαστούν 4-5 μήνες». Και κατέληξε λέγοντας: «Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του concept, θα είναι έτοιμη και η οικοδομική άδεια. Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα έχουμε την οικοδομική άδεια. Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, θέλουμε να δώσει βιωσιμότητα στην περιοχή. Να έρχονται οικογένειες, να αθλούνται άτομα από όλη την πόλη».

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος που είμαι εδώ. Από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το γήπεδο, πριν 3-4 χρόνια, χωρίς να είμαι ΠΑΟΚτσής, και περπατήσαμε στον αγωνιστικό χώρο, αισθάνθηκα μία ανατριχίλα» ήταν η ατάκα του Ιωάννη Φωτεινού, CEO της εταιρείας SALFO, μια εκ των δύο που έχει αναλάβει το business και masterplan της Νέας Τούμπας.

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Μάκης Γκαγκάτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να πω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Μπροστά μας έχουμε ένα Γολγοθά και πολλή δουλειά. Η υπογραφή των συμβάσεων είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της νέας Τούμπας. Θα υπάρχει ενημέρωση με διαφάνεια για όλα».

Σχετικά Άρθρα