Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο Φόρουμ των Πρεσπών και η “κοινωνική χειραψία”

 Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο Φόρουμ των Πρεσπών και η “κοινωνική χειραψία”

Ένα σύντομο τετ-α-τετ είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Φόρουμ των Πρεσπών που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.

Οι δύο άνδρες ήταν γνωστό ότι θα παρευρίσκονταν στο Φόρουμ, καθώς είχαν αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση, ωστόσο δεν προβλεπόταν διμερής συνάντηση.

Εν τέλει, οι δυο τους συναντήθηκαν και αντάλλαξαν μια «κοινωνική χειραψία», όπως την χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέβασε σχετική φωτογραφία στον λογαριασμό του στο twitter.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η επιθετική ρητορική το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς και έχουν βάλει σε νέα τροχιά κρίσης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην Αθήνα, πάντως, διαμηνύουν ότι δεν θα πέσουν σε καμία από τις επικοινωνιακές παγίδες τις οποίες στήνει η Άγκυρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αχρίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σύντομες συναντήσεις με τον ομόλογό του της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και τον ομόλογό του Μπουχάρ Οσμάνι, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, και της Σλοβακίας, Ιβάν Κόρτσοκ.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ΕΕ»

Στο πλαίσιο του φόρουμ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας και των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αποκρουστούν οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

«Βρίσκομαι σήμερα στην Αχρίδα, στο ‘Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών’ για να επαναλάβω μια πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρο δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση», σημείωσε.

«Μια κατεύθυνση διαφορετική από την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.