Bloomberg: Έρχεται σκληρός χειμώνας με έκρηξη τιμών ενέργειας και ελλείψεις στον εφοδιασμό- Εξετάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης μετά το “στοπ” της Gazprom

 Bloomberg: Έρχεται σκληρός χειμώνας με έκρηξη τιμών ενέργειας και ελλείψεις στον εφοδιασμό- Εξετάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης μετά το “στοπ” της Gazprom

Πηγή: Bloomberg/Eurostat Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν καθώς η Μόσχα ενίσχυσε τις κρίσιμες ροές φυσικού αερίου προς την ήπειρο, αναγκάζοντας τα καταναλωτικά έθνη να αντιμετωπίσουν την προοπτική να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργία χωρίς ρωσικό αέριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 19%, προσθέτοντας σε άνοδο 46% ήδη αυτή την εβδομάδα. Οι περικοπές κυματίζουν την Ευρώπη με εταιρείες όπως η Engie SA , η Uniper SE και η OMV AV να λένε ότι έχουν λιγότερη προσφορά. Η Γερμανία χαρακτήρισε τις μειώσεις μέσω του αγωγού Nord Stream «πολιτικά κίνητρα» και στοχεύουν στην αναταραχή των αγορών, αμφισβητώντας τη δήλωση της Gazprom PJSC ότι η διακοπή οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.

Η Ευρώπη φοβάται εδώ και μήνες τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις που στοχεύουν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η τελευταία κρίση θα μπορούσε να πλήξει βασικές βιομηχανίες, από τη χημική μέχρι τη χαλυβουργία, ένα πλήγμα για την περιοχή που ήδη παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πενιχρή ανάπτυξη. Η έλλειψη επάρκειας του φυσικού αερίου γίνεται πραγματική προοπτική.

Η κίνηση της Μόσχας έρχεται καθώς ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έφτασαν στο Κίεβο την Πέμπτη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη μεγαλύτερη επίσκεψη στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περικοπές «δεν ήταν σκόπιμες».

Οι τιμές εκτινάσσονται στην Ευρώπη καθώς οι μειώσεις της προσφοράς της Ρωσίας προστίθενται στη διακοπή LNG των ΗΠΑ

Η Ρωσία σφίγγει τον έλεγχο της στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, σταματώντας τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία λόγω διαφωνίας σχετικά με την απαίτηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρωθεί το καύσιμο σε ρούβλια. Τώρα, ακόμη και οι χώρες που βρήκαν λύσεις για να διατηρήσουν τη ροή του ρωσικού αερίου διακόπτονται.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Το Βερολίνο έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει περαιτέρω εάν οι περικοπές βαθαίνουν. Η χώρα, ωστόσο, έχει πει ότι μπορεί προς το παρόν να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.
Η διακοπή της προμήθειας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη έπεται των μειώσεων την προηγούμενη ημέρα, αφότου η Gazprom ανέφερε προβλήματα με τις επισκευές των τουρμπίνων που παράγει η Siemens.

Η παροχή μέσω της ζεύξης αναμένεται να μειωθεί σε κάτι λιγότερο από 65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των υποψηφιοτήτων. Αυτό ανεβάζει τη συνολική περικοπή μέσω του Nord Stream σε περίπου 60%.

Η τελευταία κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης προσθέτει σε μια κρίση εφοδιασμού που έχει ήδη δημιουργηθεί από μια διακοπή λειτουργίας στις ΗΠΑ. Μια σημαντική εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Τέξας — μια ζωτικής σημασίας πηγή ανεφοδιασμού για την Ευρώπη — θα παραμείνει κλειστή για περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν μετά την πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα.

Έρχονται ακριβώς τη στιγμή που μια περίοδος έντονης ζέστης που κυριεύει την Ευρώπη αυξάνει τη ζήτηση αερίου για ψύξη. Η Ευρώπη η οποία βασίζεται στο LNG των ΗΠΑ για να καλύψει το κενό που προκύπτει από τις χαμηλότερες ρωσικές ροές, μπορεί να χρειαστεί να ανταγωνιστεί πιο σκληρά τους Ασιάτες αγοραστές για να εξασφαλίσουν εφεδρική προσφορά καθώς σπεύδουν να αναπληρώσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης προτού η ζήτηση κορυφωθεί ξανά το χειμώνα. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση και ακόμα πιο αυξημένες τιμές.

Σκληρός χειμώνας

Οι καθυστερήσεις στην πλήρωση των αποθεμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν σκληρό χειμώνα, ειδικά εάν η ρωσική προσφορά εκείνη την εποχή συνεχίσει να περιορίζεται. «Οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να είναι πολύ υψηλές τον χειμώνα», δήλωσε ο Μάρκο Αλβέρα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας δικτύου Snam SpA σε συνέδριο την Πέμπτη. «Οι χειμερινές τιμές του φυσικού αερίου θα είναι υψηλές, οι τιμές του χειμερινού ρεύματος θα είναι υψηλές».

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν 18% στα 141,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 12:20 μ.μ. στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου ανέβηκε κατά 15%. Η γερμανική τιμή τον επόμενο μήνα αυξήθηκε έως και 21%.

Οι περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία τροφοδοτούν τις τιμές και στην Ασία. Το ασιατικό σποτ LNG την Πέμπτη παρατηρήθηκε να αυξάνεται πάνω από 30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους εμπόρους. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο για αυτήν την εποχή του χρόνου και ένα άλμα περίπου 50% τον τελευταίο μήνα.

Περαιτέρω διακοπές στις ροές φυσικού αερίου ή LNG θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κινήσεις των τιμών. «Εάν έχουμε άλλη μια διακοπή λειτουργίας όπως αυτό που συνέβη στο Freeport LNG στις ΗΠΑ, οι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να εκτιναχθούν κατά 50%,» δήλωσε ο Ron Smith, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην BCS Global Markets.