Γκάφα από την ΕΡΤ στην υπόθεση με τα λιοντάρια και τις τίγρεις για… Μύκονο – Η αλήθεια είναι άλλη

 Γκάφα από την ΕΡΤ στην υπόθεση με τα λιοντάρια και τις τίγρεις για… Μύκονο – Η αλήθεια είναι άλλη

Σάλο προκάλεσε η πληροφορία που μετέδωσε η ΕΡΤ, ότι οι ελληνικές τελωνειακές αρχές στον Προμαχώνα έδωσαν την άδεια να εισαχθούν στην χώρα δύο λιοντάρια και μία τίγρης με προορισμό την Μύκονο. Το δημοσίευμα ωστόσο «κατέβηκε», δίχως διευκρινίσεις, ενώ, αργότερα, δηλώθηκε από αρμόδιες πηγές ότι τα ζώα δεν είχαν προορισμό την Ελλάδα.

Η αρχική είδηση, όπως δημοσιεύθηκε στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι τα ζώα εντοπίστηκαν μέσα σε ένα κλειστό φορτηγό, στριμωγμένα σε μικρά κλουβιά. Ως χώρα προέλευσης φέρονταν η Τσεχία και προορισμός τους η Μύκονος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τελωνειακές αρχές επέτρεψαν την είσοδο των άγριων ζώων καθώς από τον έλεγχο των εγγράφων διαπιστώθηκε η νομιμότητα της κατοχής τους.

Ακολούθησαν πλήθος αντιδράσεων, μεταξύ αυτών και της προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσας Μπομπολάκη, η οποία, με ανάρτησή της στο Facebook ζήτησε την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα καθώς όπως επισήμανε πρόκειται περί κακοποίησης ανεξάρτητα εάν υπάρχουν έγγραφα νόμιμης κατοχής.

Στη συνέχεια, όμως, άρχισε να διακινείται η πληροφορία στο διαδίκτυο ότι η είδηση ήταν «fake», ενώ, το σχετικό δημοσίευμα «κατέβηκε» από την ΕΡΤ, δίχως περαιτέρω εξηγήσεις.

Σε δήλωσή του στο iefimerida o Προϊστάμενος του Τελωνείου Ευζώνων, Καρακασίδης Γιάννης, διευκρίνισε, τα τρία αυτά άγρια ζώα ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από τη Σλοβακία και δεν είχαν προορισμό τη Μύκονο αλλά την Αλβανία. Όμως πέρασαν αναγκαστικά από την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει σε όλα τα συνοριακά σημεία κτηνιατρικός έλεγχος, που απαιτούνταν σε αυτή την περίπτωση.

Έτσι, αναγκαστικά χθες το πρωί μπήκαν για λίγο στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα και στη συνέχεια βγήκαν από τους Ευζώνους.

«Ηταν μια εξαγωγή από Σλοβακία προς Αλβανία, μπήκε σε εμάς από Προμαχώνα και βγήκε από Ευζώνους και όλη αυτή η διαδρομή γίνεται γιατί δεν υπάρχει κτηνιατρικός έλεγχος σε όλα τα συνοριακά και έπρεπε να περάσουν από συγκεκριμένα σημεία. Για αυτό μπήκαν από Προμαχώνα και βγήκαν από εμάς (σσ Ευζώνους) χθες το πρωί με προορισμό Αλβανία. Εχουν ήδη φθάσει στην Αλβανία φαντάζομαι. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα χαρτιά. Από εμάς βγήκε ένα φορτηγό με διασάφιση εξαγωγής από Σλοβακία προς Αλβανία. Εγινε ο κτηνιατρικός έλεγχος από τους κτηνιάτρους του ΣΥΚΕ Ευζώνων και δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα», ανέφερε ο τελωνειακός.

Σχετικά Άρθρα