Νέα σκληρή επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού είναι γεμάτα ψέματα

 Νέα σκληρή επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού είναι γεμάτα ψέματα

Νέο παραλήρημα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος στράφηκε εναντίον και της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργου στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, δηλώνοντας ότι «τα λόγια του είναι γεμάτα ψέματα».

Από εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε στην πόλη Βαν απευθυνόνομενος σε νέους είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πήγατε στις ΗΠΑ, μιλήσατε στη Γερουσία, κατά των F-16 της Τουρκίας. Δεν τα χάφτουν αυτά Μητσοτάκη, δεν τα χάφτουν. Έχουν δημιουργηθεί 5+4 βάσεις. Ό,τι και να κάνουν, ας τα κάνουν. Όταν ρωτάμε τι τις κάνουν αυτές τις βάσεις, λένε «εναντίον των Ρώσων». Τι κάνατε στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας; Τα λόγια του είναι γεμάτα ψέματα”, είπε.

Το κόστος θα είναι βαρύ προειδοποίησε πάλι. Ολοένα και κλιμακώνεται η ρητορική της Τουρκίας με τη ρητορική του ίδιου του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να οξύνει το κλίμα, όσο, στη γειτονική χώρα, κυκλοφορεί πλήθος δημοσιευμάτων που εγείρουν αβάσιμες αξιώσεις για τα ελληνικά νησιά. Δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Προκλήσεις εκτός ορίων

Τον ισχυρισμό ότι 9 νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταξύ των οποίων η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Χίος και η Λέσβος, ανήκουν ακόμη την Τουρκία, καθώς και η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος τους, προβάλλει σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (Yeni Safak).

Σύμφωνα επίσης με τους ισχυρισμούς της «Γενί Σαφάκ», 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο είναι εξοπλισμένα. Μόνο το νησί Χάλκη δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.

Όπως ισχυρίζεται η «Γενί Σαφάκ»:

«Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από αυτή της επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι εξοπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν μπορούσε να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία ήταν το νησί Χάλκη. Αυτά τα νησιά διαθέτουν τα πάντα, από βάση αεριωθουμένων έως μηχανοκίνητες μονάδες και μονάδες πυροβολικού… Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκαλούν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. 14 από αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος, οι Λειψοί, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Κάρπαθος και η Κάσος (Δωδεκάνησα) και τα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου που βρίσκονται νότια του Αιγαίου. Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε η Ελλάδα να μην τοποθετήσει ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία».

«Η κυριαρχία 9 νησιών ανήκει ακόμη στην Τουρκία»

Όπως υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ» 9 άλλα νησιά ανήκουν ακόμη στην Τουρκία. «Στις συμφωνίες συμφωνήθηκε διαφορετική φόρμουλα για 9 νησιά που αποτελούνται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας για αυτά τα 9 νησιά. Δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Μαζί την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά, που είχαν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Αν και η Τουρκία πήρε πρωτοβουλίες ενώπιον του ΟΗΕ το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

Η τουρκική εφημερίδα κάνει στη συνέχεια μία καταγραφή των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα νησιά.

Σχετικά Άρθρα