Ρωσία: Πέθανε από κοροναϊό ένας από τους ύποπτους πράκτορες για τη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο

 Ρωσία: Πέθανε από κοροναϊό ένας από τους ύποπτους πράκτορες για τη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Θυμίζουμε, πως ο Λιτβινένκο πέθανε αφού ήπιε δηλητηριασμένο τσάι με ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, στο ξενοδοχείο Millenium, στο κέντρο του Λονδίνου, όταν συνάντησε τον Κοβτούν και τον Αντρέι Λουγκοβόι

Ο Ντμίτρι Κοβτούν, ένας από τους δύο Ρώσους που κατηγορήθηκε από τη Βρετανία ότι δηλητηρίασαν το 2006 στο Λονδίνο τον πρώην κατάσκοπο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, πέθανε από Covid-19 σε ένα νοσοκομείο της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Λιτβινένκο πέθανε εβδομάδες μετά αφού ήπιε δηλητηριασμένο τσάι με ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, στο ξενοδοχείο Millenium, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου συνάντησε τον Κοβτούν και τον Αντρέι Λουγκοβόι, τον άλλον φερόμενο ως ύποπτο για την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου.

Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ίχνη πολώνιου σε τοποθεσίες σε όλο το Λονδίνο όπου βρίσκονταν οι δύο Ρώσοι άνδρες, μεταξύ άλλων σε γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπλάνα και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Άρσεναλ.

Ο Κοβτούν και ο Λουγκοβόι αρνήθηκαν ότι δηλητηρίασαν τον Λιτβινένκο και η Μόσχα αρνήθηκε να τους εκδώσει για να δικαστούν.

Ο πρώην πράκτορας της KGB, που δηλητηριάστηκε
Ο Λιτβινένκο, Βρετανός πολίτης, ήταν πρώην αξιωματικός της KGB που είχε γίνει ένας σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμρι Πούτιν. Λίγο πριν πεθάνει, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία του, αλλά το Κρεμλίνο αρνιόταν διαρκώς ότι διαδραμάτισε οποιοδήποτε ρόλο στη δηλητηρίασή του.

Ένας δικαστής σε μια βρετανική έρευνα για την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα το 2016 ότι η δολοφονία ήταν μια επιχείρηση της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας FSB που πιθανότατα είχε εγκριθεί από τον τότε διευθυντή της, Νικολάι Πατρούσεφ, και από τον ίδιο τον Πούτιν.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, που επικαλείται το TASS, ο Λουγκοβόι, πλέον εξέχον μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι θρηνεί τον θάνατο ενός «στενού και πιστού φίλου».

Σχετικά Άρθρα