ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί κυκλώνουν την 11η Σεπτεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία εκλογών – Οι πληροφορίες που έφθασαν στον Τσίπρα

 ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί κυκλώνουν την 11η Σεπτεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία εκλογών – Οι πληροφορίες που έφθασαν στον Τσίπρα

«Φουλ προετοιμασία για τις εκλογές» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συμμετείχαν στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα της σύνθεση.

Σε εκλογικό συναγερμό έθεσε το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και για τις αρχές Σεπτεμβρίου, διαβλέποντας ότι ανοίγεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα «παράθυρο» ευκαιρίας στην περίπτωση, και είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις, που ο τουρισμός πάει πολύ καλά, αποφευχθούν οι μεγάλης έκτασης πυρκαγιές, δεν έχουμε εμπλοκή με την Τουρκία και η ακρίβεια δε συνεχίσει την ανιούσα πορεία.

Στο γραφείο του, μάλιστα, έχουν φτάσει πληροφορίες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece, ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, σημειώνουν πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος της συγκρότησης του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως έθεσε ως στόχο ο κ. Τσίπρας.

Σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, άλλωστε, έχει ήδη ξεκινήσει, αν δεν έχει ολοκληρωθεί κιόλας, μια σχετική προεργασία, ενώ είναι και αρκετοί είναι οι νυν βουλευτές που περιμένουν πώς και πώς την εκλογική αναμέτρηση ύστερα από μια περίοδο παρατεταμένης εκλογολογίας.

Την ίδια ώρα, και ύστερα από την ολοκλήρωση του κομματικού παζλ με τη συγκρότηση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου, στην Κουμουνδούρου χαριτολογούν πως στο επόμενο συνέδριο πρέπει να ληφθεί απόφαση για ποσόστωση υπέρ των ανδρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εκτελεστικό Γραφείο οι γυναίκες, Ράνια Σβίγκου, Όλγα Γεροβασίλη, Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπερτερούν αριθμητικώς των ανδρών, Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Βασιλειάδης, Νάσος Ηλιόπουλος, κατά 5 προς 3.

Σύμφωνα, πάντως, με συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν επιλέχθηκαν οι Αχτσιόγλου, Δούρου, Ξενογιαννακοπούλου (οι υπόλοιποι είναι ex officio) γιατί είναι γυναίκες, αλλά γιατί πρώτευσαν στις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας και γιατί διαχειρίζονται ή έχουν διαχειριστεί χαρτοφυλάκια στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη έμφαση: την οικονομία (Αχτσιόγλου), την τοπική αυτοδιοίκηση, με τις σχετικές εκλογές άλλωστε να πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο του 2023 (Δούρου) και τα εργασιακά (Ξενογιαννακοπούλου).

Στο Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθορίζει την τακτική και στρατηγική του κόμματος επί της επικαιρότητας, θα συμμετέχουν ανά περίσταση οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Γιάννης Ραγκούσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης) και οι τομεάρχες αναλόγως με το τι απαιτεί η πολιτική επικαιρότητα.

Άγνωστο παραμένει αν θα πραγματοποιηθούν αλλαγές και στους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε θα μείνει χωρίς ρόλο ο απελθών γραμματέας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως, πάντως, μας διαβεβαιώνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι όποιες επιλογές Τσίπρα- «το απέδειξε και με τις προτάσεις για γραμματείς»- δε θα σχετίζονται με εσωκομματικές ισορροπίες και συσχετισμούς που ιδίως μετά και από το συνέδριο, τις εκλογές της 15ης Μαΐου και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής ανήκουν στο παρελθόν.