“Πάγο” από Σταϊκούρα στο “fuel pass 2” – Τι απάντησε για τη δημοσιονομική στενότητα

 “Πάγο” από Σταϊκούρα στο “fuel pass 2” – Τι απάντησε για τη δημοσιονομική στενότητα

Τα σενάρια αναφέρουν ότι το fuel pass 2 θα δοθεί μετά τον Ιούνιο, δηλαδή μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού, όμως προς το παρόν, οι αρμόδιοι υπουργοί βάζουν «πάγο» σε οποιαδήποτε νέα επιδότηση.

Οι προσδοκίες χαμηλώνουν περαιτέρω, αφού το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι η δημοσιονομική στενότητα δεν επιτρέπει και πολλά ανοίγματα. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε σε νέες του δηλώσεις, ότι ακόμα είναι πρόωρη συζήτηση:

  • «Είμαστε στον Μάιο, το πρόγραμμα είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου. Με ρωτάτε κάτι, συνεπώς, που αφορά στον Ιούλιο. Είναι πολύ πρόωρο».

Όταν, μάλιστα, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Χρήστος Κούτρας, επέμεινε στο ερώτημα, υπογραμμίζοντας τις συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε:

«Άρα εισηγείστε αύξηση ελλείματος.»

Είχε προηγηθεί δε, μια δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος είχε πετάξει το… μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει.»

  • Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται και ένα νέο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο θα περιλαμβάνει και την «επιχείρηση-θερμοστάτης» που εφαρμόζεται στην Ισπανία, την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που αναμένεται να ξεκινήσει, αλλά και ένα ακόμα Fuel Pass, που ακόμα είναι «θολό» σε ποιους θα δοθεί.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η παροχή fuel pass στα νησιά μόνο για τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν σε αυτά για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί στους κατοίκους των νησιών, όπου οι τιμές της βενζίνης είναι υψηλότερες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την αρχή και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πήρε τη σκυτάλη: Η «επιχείρηση θερμοστάτης» με «κόφτη» στα κλιματιστικά έρχεται και στην Ελλάδα για εξοικονόμηση, που ήδη έχει ανακοινωθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε:

«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Και επισήμανε: «Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες».

Σχετικά Άρθρα