Αναβρασμός στην Παιδεία – Επεισόδια στο ΑΠΘ και νόμος Κεραμέως – Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

 Αναβρασμός στην Παιδεία – Επεισόδια στο ΑΠΘ και νόμος Κεραμέως – Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Η εκτεταμένη χρήση βίας από δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με το νέο νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από την υπουργό Νίκη Κεραμέως προκαλούν μεγάλη ένταση στο χώρο της Παιδείας.

Σοβαρά τραυματισμένος ο φοιτητής από την επίθεση των ΜΑΤ – Απώλεια ακοής, ράμματα στο κεφάλι σπασμένα δόντια – Θυελλώδεις αντιδράσεις

Τη στάση της αστυνομίας όσα διαδραματίστηκαν νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, καταδίκασε με ανακοίνωση του, Νίκος Φίλης, ο οποίος επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή.

«Τα επεισόδια της αστυνομικής βίας που κατ’ εξακολούθηση επί ένα χρόνο στιγματίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ, κλιμακώθηκαν σήμερα επικίνδυνα: χύθηκε αίμα. Η επίθεση των ΜΑΤ, τα αστυνομικά έκτροπα που τη συνόδεψαν, έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα φοιτητή», σημείωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «Οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και αλλού. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή κανονικότητα…».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει το φαύλο κύκλο αστυνομοκρατίας – βίας στα πανεπιστήμια με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα συσπειρώσει το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο, θα διαψευστεί. Στο μεταξύ, επαναλαμβάνουμε: όχι αίμα!».

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη

Τη βίαιη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ, αλλά και τη βία, συνολικά, καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ. «Ακόμα μία φορά καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οι εικόνες αυτές δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Είναι επίσης αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα λειτουργίας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει να πνίξει κάθε φωνή οργανωμένης διεκδίκησης μέσα στα Πανεπιστήμια

Για προσπάθεια της κυβέρνησης «να πνίξει κάθε φωνή οργανωμένης διεκδίκησης μέσα στα Πανεπιστήμια», μέσω της έντασης και της καταστολής, κάνει λόγο το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

«Καταδικάζουμε τη νέα επιχείρηση καταστολής και επίθεση των ΜΑΤ, μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, σε συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στην παρουσία της Αστυνομίας. Η χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, χημικών και ο τραυματισμός δυο φοιτητών αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.

«Δεν θα της περάσει! Ήδη οι φοιτητές τής έχουν δώσει την απάντησή τους. Οργανωμένα, από κοινού με τους εργαζόμενους και καθηγητές, θα συντρίψουν αυτά τα σχέδια και θα ακυρώσουν στην πράξη το συντεταγμένο σχέδιο καταστολής», τονίζει η ίδια ανακοίνωση.

«Δεν έχουν τέλος τα έκτροπα της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, όπως βέβαια και ο αυταρχικός κατήφορος της Μητσοτάκης Α.Ε. που βρίσκεται σε “Ερντογανικό παροξυσμό”», αναφέρει το ΜΕΡΑ25.

Νέα εστία έντασης στα ΑΕΙ ο νόμος Κεραμέως

Δεν είναι, όμως, μόνο τα σημερινά επεισόδια στο ΑΠΘ και η επικείμενη έλευση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Ο νέος-πλαίσιο που παρουσίασε σήμερα η Νίκη Κεραμέως, προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τον τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για έναν νόμο – «έκτρωμα», ενώ το ΚΚΕ τον χαρακτηρίζει «απαράδεκτο και αντιδραστικό», καλώντας φοιτητές και εργαζόμενους «να ορθώσουν μαζί ένα μεγάλο τείχος στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μια».

ΚΚΕ: Ο νέος νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός

«Ο νέος νόμος – πλαίσιο που παρουσίασε η κ. Κεραμέως επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός. –Γιατί βάζει στο στόχαστρο ακόμη περισσότερο τα πτυχία, μετατρέποντάς τα σε ένα ακόμα προσόν στη μεγάλη αγορά των πιστοποιήσεων που έχει δημιουργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις. Τα “πτυχία-σούπα” των σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων και χωρίς επαγγελματική αναγνώριση είναι “βούτυρο στο ψωμί” της αγοράς εργασίας των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων.

–Γιατί προωθεί ένα μοντέλο διοίκησης με νέους «μπαμπούλες» επιτήρησης της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες των φοιτητών αλλά απολύτως φιλικό στην επιχειρηματική δράση, που σημαίνει άνοδος του κόστους σπουδών και ένταση νέων αντιδραστικών προτεραιοτήτων για την κατεύθυνση της χρηματοδότησης.

–Γιατί υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και το ρόλο τους στα Ιδρύματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων κι επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση κι επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια – παραμάγαζα για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Α.Ε και τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων, γνωστών από παλιά στην κυβερνητική παράταξη που υπέστη συντριπτική ήττα στις φοιτητικές εκλογές» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές σε όλη τη χώρα, με την ψήφο τους στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές και τη δράση τους όλη αυτή την περίοδο, έχουν απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για ένα πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής κερδοφορίας αλλά ξένο στις ανάγκες των νέων για σπουδές με δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους!» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει τονίζοντας στην ανακοίνωσή του:

«Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, να ορθώσουμε μαζί ένα μεγάλο τείχος στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές. Οι εξαγγελίες της κ. Κεραμέως θα μείνουν στα χαρτιά! Η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μια».

Σχετικά Άρθρα