Απάντηση της Αθήνας στην πρωτόγνωρη επίθεση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: “Ο Πρωθυπουργός υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια και τη διεθνή νομιμότητα”

 Απάντηση της Αθήνας στην πρωτόγνωρη επίθεση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: “Ο Πρωθυπουργός υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια και τη διεθνή νομιμότητα”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στην Τουρκία και στην προκλητική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας πως η πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική αρχών. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους.

Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», αναφέρει ο κ. Οικονόμου μετά τις απίστευτες δηλώσεις Ερντογάν όπου ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης».

Νωρίτερα σε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για μένα δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον επειδή, όπως είπε, ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην δώσουν στην Τουρκία F16.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «κατά την έξοδο της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Πώς η Ελλάδα βρίσκεται σε αρμονία μαζί μας αυτή τη στιγμή; Το δρομολόγιο της FETO (γκιουλενιστές) προς την Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν είναι μέσω της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί ιδρύονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες».

«Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Από δω και μπρος ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ “να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία”. Μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα. Οι ΗΠΑ προφανώς δεν θα ενεργήσουν με βάση αυτά που λέει η Ελλάδα», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέα πρόκληση ενώ βρισκόταν στην τελετή ναυπήγησης του νέου εγχώριου υποβρυχίου «Σελμάν Ρέις» στο ναυπηγείο Γκιολτζούκ στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί υποσχέθηκε μέχρι το 2027 να ρίξει στις θάλασσες της επονομαζόμενης Γαλάζιας Πατρίδας συνολικά 6 υποβρύχια, τουρκικής κατασκευής.

«Ναυπηγώντας ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο, ξεκινώντας από φέτος, μέχρι το 2027 θα προσθέσουμε στο ναυτικό μας 6 νέου τύπου υποβρύχια. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα επιτεύγματα, τα οποία δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από 15-20 χρόνια», ανέφερε, ενώ, φέρνοντας ως παράδειγμα και πάλι την εισβολή στην Κύπρο, δήλωσε ότι παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών προς εμάς χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο.

Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το Ναυτικό μας ισχυρότερο και αποτρεπτικότερο, για την ασφάλεια της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’», υποστήριξε.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρνητικός πάλι στο θέμα του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας απτές εγγυήσεις κι όχι λόγια για να επιτευχθεί η συναίνεση.

«Όσοι επαινούν σήμερα τη συμβολή της Τουρκίας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μέχρι χθες ασκούσαν ανελέητη κριτική στη χώρα μας για τις ενέργειές μας στη Λιβύη και τη Συρία.

Στη χώρα μας έχουν συχνά επιβληθεί σιωπηρές και φανερές κυρώσεις, εμπάργκο, απειλές, πιέσεις και εκβιασμοί.

Βλέπουμε ότι διατηρείται επίμονα η ίδια στάση, ειδικά σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ενώ ο ζωτικός ρόλος μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους είμαστε μέλη, είναι προφανής, ορισμένοι από τους συμμάχους μας εξακολουθούν να μιλούν για άρση των κυρώσεων. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτές. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική των προφάσεων και να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας. Θα θέλαμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα αντί για δημόσιες διπλωματικές δηλώσεις σχετικά με τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας», είπε στέλνοντας μήνυμα προς τους ισχυρούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαίροντας τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του, δήλωσε ότι «ο κακός γείτονας αποτέλεσε ευκαιρία για την Τουρκία να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία. Ενώ εξαρτιόμασταν κατά 80% από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία, έχουμε φτάσει σήμερα να παράγουμε εμείς με εγχώριες δυνάμεις πάνω από το 70%. Υλοποιούμε περισσότερα από 750 έργα αμυντικής βιομηχανίας, τα μισά από τα οποία ξεκινήσαμε τα τελευταία 5 χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ποτέ στην ιστορία μας δεν μας ήρθαν εύκολα τα πράγματα χωρίς κόπο και χωρίς να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Παλέψαμε πολύ σκληρά για κάθε μας επίτευγμα. Έχουμε θριαμβεύσει σε όλες τις επιθέσεις ενάντια στην ανεξαρτησία και το μέλλον μας με τη ζωή και το αίμα μας».

Σχετικά Άρθρα