Απέλαση 27 Ισπανών διπλωματών από τη Μόσχα

 Απέλαση 27 Ισπανών διπλωματών από τη Μόσχα

Η Ισπανία “απορρίπτει” την απέλαση 27 διπλωματών της από τη Ρωσία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Μόσχα, σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών που αποφασίστηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Οι ρωσικές αρχές αιτιολογούν την απόφαση αυτή στη βάση της αμοιβαιότητας μετά την απέλαση 27 εργαζομένων στη ρωσική πρεσβεία στη Μαδρίτη που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο”, υπογράμμισε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

“Όμως η απέλαση που ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές βασίζονταν σε λόγους ασφαλείας που ήταν δεόντος αιτιολογημένες, κάτι που δεν συνέβη” στην περίπτωση της απέλασης των Ισπανών διπλωματών, συνεχίζει η ανακοίνωση του ισπανικού ΥΠΕΞ, που διαβεβαιώνει πως οι διπλωμάτες του στη Ρωσία “τηρούσαν πάντα τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις”.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Μαδρίτη είχε αποφασίσει να απελάσει τον Απρίλιο 27 Ρώσους διπλωμάτες που αποτελούσαν, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, “απειλή για τα συμφέροντα της χώρας”. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας δεν περιλαμβανόταν στους απελαθέντες διπλωμάτες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης σήμερα την απέλαση 34 Γάλλων και 24 Ιταλών διπλωματών.