Αγωνία και θύελλα για το “Χαμόγελο του Παιδιού” – Λάδι στη φωτιά από τη Μιχαηλίδου – Επιστολή Γιαννόπουλου στον πρωθυπουργό (vid)

 Αγωνία και θύελλα για το “Χαμόγελο του Παιδιού” – Λάδι στη φωτιά από τη Μιχαηλίδου – Επιστολή Γιαννόπουλου στον πρωθυπουργό (vid)

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του “Χαμόγελου του Παιδιού” με αφορμή τον Νόμο 4921/2022 (Άρθρο 67) αναφορικά με τους Όρους Λειτουργίας φορέων Κοινωνικής Προστασίας και σχετικές κυρώσεις. Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου υποστηρίζει ότι οι αυστηρότατες προϋποθέσεις της κοινής Υπουργικής Απόφασης 40494/3.5.2022 και ο Νόμος 4921/2022, καθώς και οι σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης (ποινή φυλάκισης κατ’ ελάχιστον ενός έτους, παύση του Δ.Σ. και υπέρογκα πρόστιμα) – χωρίς να περιλαμβάνει όμως τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς – , βρίσκει αντίθετο μόνο το “Χαμόγελο του Παιδιού” που κινδυνεύει με “λουκέτο”.

«Μόνο ένας φορέας παιδικής προστασίας φαίνεται να είναι αντίθετος στις προδιαγραφές που διασφαλίζουν ότι τα παιδιά μας θα είναι ασφαλή. Επιμένω και υπνεθυμίζω, καμία δομή δεν κλείνει. Έχουμε δώσει έναν χρόνο από σήμερα, έτσι ώστε οι δομές να προσαρμοστούν στους κανόνες», δήλωσε με νόημα η Δόμνα Μιχαηλίδου, στοχοποιώντας το “Χαμόγελο του Παιδιού” που επιμένει πως η εφαρμογή των άρθρων της υπουργικής απόφασης θα έχει τραγικές επιπτώσεις για 241 παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στις υποδομές του.

Την αγωνία του για τους κινδύνους που απορρέουν από τον Νόμο εκφράζει ο πρόεδρός του Χαμόγελου του Παιδιού ο οποίος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, θα το οδηγήσουν στο κλείσιμο.

Ο Νόμος 4921/2022 στις ρυθμίσεις του προβλέπει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων κοινωνικής προστασίας παύση Δ.Σ., τεράστια πρόστιμα, ποινή φυλάκισης και άλλα πειθαρχικά μέτρα.

Όπως επισημαίνει το Χαμόγελο του Παιδιού, με τις ρυθμίσεις του νόμου και τη σχετική υπουργική απόφαση

Υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των δομών Δημόσιων (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ), των εκκλησιαστικών και των Ιδιωτικών (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – ΝΠΙΔ)
Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές και καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη!
Προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων και στελέχωση των δομών με φύλακες σαν να μιλάμε για φυλακές!

Υπαγορεύεται η φιλοξενία σε Δημόσιες δομές (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ) και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα και μετά από τεράστια ταλαιπωρία του παιδιού διερεύνηση φιλοξενίας του σε ιδιωτικό χώρο φιλοξενίας. Σε κάθε περίπτωση δεν κινείται με γνώμονα το καταλληλότερο πλαίσιο για την περίπτωση του παιδιού.

Η αποκατάσταση μέσω υιοθεσίας και αναδοχής αντιμετωπίζεται σαν αριθμός και με μόνο γνώμονα την εξατομικευμένη φροντίδα για το τραυματισμένο παιδί.

Με ανάρτησή τους στο Facebook, στη σελίδα της οργάνωσης, ο ιδρυτής του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρει σχετικά τα εξής:

«Αγαπητοί μου,

»Πριν 27 χρόνια έδωσα μια υπόσχεση στον γιο μου τον Ανδρέα και την τηρώ μέχρι στιγμής προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρίσκουμε στο Χαμογελο λύσεις για κάθε παιδί, όπως εκείνος έλεγε «αφήστε τα λόγια» και τελείωνε με την φράση «αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε», μετά όμως γνώρισα και μεγάλωσα μαζί με τους ανθρώπους του Χαμογελου και την αγάπη του κόσμου, χιλιάδες παιδιά που τα βλέπω να μεγαλώνουν να γίνονται άνδρες, γυναίκες να έχουν οικογένειες και να είναι καλοί άνθρωποι, καλοί οικογενειάρχες και καλοί επαγγελματίες, τι άλλο θέλει μια κοινωνία να έχει ευτυχισμένους ανθρώπους.

»Τώρα έρχεται, για μια ακόμη φορά που δεν είναι η πρώτη, έχουν προσπαθήσει και άλλες φορές διαχρονικά, μια υπουργική απόφαση (αντισυνταγματική) να καταστρέψει το όνειρο αυτού του παιδιού και όλων των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε ανάγκη, αυτό δεν θα το αφήσουμε να γίνει και του υπόσχομαι δημόσια ότι μαζί με τους χιλιάδες φίλους μας, εθελοντές μας, υποστηρικτές μας ότι δεν θα αφήσουμε κανένα να το πειράξει, όσο ψηλά και να βρίσκεται, έχουμε μαζί μας τον κόσμο αλλά και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να ξεπεράσουμε και αυτή την φρικτή κατάσταση που μας έβαλαν, άδικα και χωρίς λόγο.

»Κύριες, κυρία και κύριοι που είσαστε πίσω από αυτή την απόφαση, σας λέω ότι θα κάνω τα αδύνατα δυνατά, φεύγοντας από την ζωή να μην αφήσω αυτή την δαμόκλεια σπάθη στο κεφάλι του Χαμόγελου,
Μαζί με όλους εσάς.

»Έχω στείλει προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό και του ζητάμε να τον δούμε όταν με το καλό γυρίσει από το σημαντικό του ταξίδι , περιμέναμε μιλούσαμε ενημερώναμε, όταν μάθαμε ότι κάτι μαγειρεύεται, κάναμε επικοιδομητικές προτάσεις, αλλά κανένας δεν μας πήρε στα σοβαρά, γιατί κάποιοι έχουνε μεγάλη υποστήριξη, πλάτες όπως λέμε, όποτε περιμένουμε και ήρεμα να βρούμε πλέον τις μόνιμες λύσεις, όπως οι προτάσεις που έχουμε δημιουργικά κάνει και δεν καταδεχθήκαν να μας απαντήσουν, είσαστε οι μόνη ΕΛΠΙΔΑ μας να πετύχουμε τον ιερό σκοπό μας με χαμηλούς τόνους, αλλά δυναμικά, όπως ξέρει το Χαμογελο, επιφυλάσσομαι και παίρνω επάνω μου όλη την ευθύνη για τις επόμενες κινήσεις

»Σας ευχαριστούμε για την διαχρονική στήριξη
Κώστας Γιαννόπουλος»

Τα hashtag #χαμόγελο_του_παιδιού και #cancel4921, κατέκλυσαν το Twitter, με την οργή να ξεχειλίζει.

https://twitter.com/LizAlain9/status/1526204333385256962?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1526204333385256962%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.2020mag.gr%2Fpolitics%2F5178-xamogelo-tou-paidioy-antikyvernitiki-orgi-sto-twitter