Ο Πούτιν ρίχνει τους τόνους για Φινλανδία, Σουηδία – “Δεν υπάρχει άμεση απειλή από μια επέκταση του ΝΑΤΟ σε αυτές τις χώρες”

 Ο Πούτιν ρίχνει τους τόνους για Φινλανδία, Σουηδία – “Δεν υπάρχει άμεση απειλή από μια επέκταση του ΝΑΤΟ σε αυτές τις χώρες”

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις της χώρας του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει πρόβλημα με την ένταξη των δύο αυτών χωρών στη Συμμαχία. Παρ’ όλο που ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναλάμβανε δράση εάν το ΝΑΤΟ μετέφερε περισσότερα στρατεύματα ή εξοπλισμό του στα εδάφη των νέων μελών του – μια απόφαση που τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν ήδη αποκλείσει – είπε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ από μόνη της δεν αποτελεί απειλή.

«Σε ό,τι αφορά την επέκταση, με την ένταξη νέων μελών, [δηλ.] της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά τα κράτη – κανένα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη Ρωσία από μια επέκταση σε αυτές τις χώρες», είπε ο Πούτιν.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν μια σημαντική μεταστροφή στη ρητορική της ρωσικής πλευράς. Εδώ και δεκαετίες, η Μόσχα αναφέρεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ ως μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυτό το επιχείρημα και για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η Ρωσία απειλεί, η Στοκχόλμη στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα
Μόλις λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις του Πούτιν, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριμπάκοφ, δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κάνουν ένα λάθος που θα έχει μεγάλες συνέπειες. «Δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι απλά θα το ανεχθούμε», είπε.

Την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ίδιου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτώμενος εάν θεωρεί απειλή την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν καθιστά την ήπειρό μας πιο σταθερή ή πιο ασφαλή».

Όμως, έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με την προοπτική ότι οι ίδιες του οι πράξεις θα προκαλέσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν φαίνεται να αποφάσισε να μην εκφράσει ενστάσεις άμεσα.

Είπε, ωστόσο, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ με έναν «επιθετικό» τρόπο, ώστε να κλιμακώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, και πως η Ρωσία θα απαντήσει εάν η Συμμαχία μεταφέρει πιο κοντά της όπλα ή στρατεύματα.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα