UEFA: Μεγάλες αλλαγές σε Champions League, Europa League, Conference League

 UEFA: Μεγάλες αλλαγές σε Champions League, Europa League, Conference League

Σε μεγάλες αλλαγές σε τρεις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις προχωρά η UEFA.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε την τελική μορφή και τον τρόπο συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη σεζόν 2024-2025.

Νέα δημοσκόπηση GPO: Πτώση ΝΔ, άνοδος ΣΥΡΙΖΑ – Ποια είναι η διαφορά

Η νέα διοργάνωση θα περιλαμβάνει 36 ομάδες σε έναν όμιλο μεν, αλλά κάθε ομάδα θα δίνει 8 αγώνες (4 εντός, 4 εκτός) στην πρώτη φάση και όχι 10. Τα κριτήρια συμμετοχής στη διοργάνωση για δύο από τις τέσσερις επιπλέον ομάδες αλλάζουν, αφού δεν θα λαμβάνεται υπ’όψιν η θέση τους στην κατάταξη της UEFA.

Πως θα μοιράζονται τα τέσσερα επιπλέον εισιτήρια για το Champions League

  • Η μία επιπλέον θέση για τη φάση του ομίλου θα δοθεί στην ομάδα που θα τερματίσει 3η στην 5η λίγκα του UEFA ranking
  • Η δεύτερη εξτρά θέση θα δοθεί σε μία ομάδα από τα προκριματικά, στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Μέχρι και το 2023-2024, το μονοπάτι των πρωταθλητών προσφέρει τέσσερις θέσεις στη φάση των ομίλων
  • Οι δύο τελευταίες επιπρόσθετες θέσεις θα καταλήξουν στις ομοσπονδίες (πρωταθλήματα) που οι ομάδες τους συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο UEFA ranking την προηγούμενη σεζόν. Αυτά τα δύο πρωταθλήματα θα αποκτήσουν εξτρά «εισιτήριο», πέραν των όσων είχαν εξασφαλίσει ήδη για την τελική φάση του Champions League.

Επιπλέον οι οκτω αγώνες θα διεξάγονται σε ένα χρονικό πλαίσιο δέκα εβδομάδων. Αυτό διότι η UEFA επιθυμεί κάθε μία από τις τρεις διοργανώσεις της, δηλαδή το Champions League το Europa League και το Europa Coference League να έχει μία εβδομάδα «αποκλειστικότητας», δηλαδή μία εβδομάδα που θα διεξάγονται αγώνες μόνο μίας διοργάνωσης.

Αντίστοιχες αλλαγές θα προκύψουν και στα φορμάτ των άλλων δύο διοργανώσεων της UEFA. Το Europa League θα περιλαμβάνει πλέον 36 ομάδες στην τελική φάση του και κάθε ομάδα στη φάση του ομίλου θα δίνει 8 αγώνες

Τέλος στο Europa Coference League μεγαλώνει κι αυτό και από 32 θα έχει 36 ομάδες από τη σεζόν 2024-2025, όμως κάθε ομάδα στη φάση του ομίλου θα δίνει 6 αγώνες.

Σχετικά Άρθρα