Πολιτική σύγκρουση για το ΑΠΘ – Επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την παρουσία της Αστυνομίας – Άγρια επίθεση κατά διαδηλωτή (vid)

 Πολιτική σύγκρουση για το ΑΠΘ – Επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την παρουσία της Αστυνομίας – Άγρια επίθεση κατά διαδηλωτή (vid)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Τρίτης μεταξύ διαδηλωτών που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο χώρο του ΑΠΘ και της αστυνομίας.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει την άγρια επίθεση αστυνομικών κατά διαδηλωτή. Ο νεαρός βρίσκεται πεσμένος στο δρόμο με τους αστυνομικούς να τον σέρνουν και να τον πατάνε ενώ εκείνος φωνάζει πως πονάει.

Νέα δημοσκόπηση GPO: Πτώση ΝΔ, άνοδος ΣΥΡΙΖΑ – Ποια είναι η διαφορά

Αφορμή των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η ισχυρή αστυνομική παρουσία στον χώρο του Πανεπιστημίου με σκοπό της περιφρούρηση και τη συνέχιση των έργων κατασκευής βιβλιοθήκης, στο πρώην Στέκι στο Βιολογικό. 

Οι φοιτητές εξέφρασαν την εναντίωσή τους με σύνθημα “Έξω η αστυνομία από τις Σχολές”.

ΝΔ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις εικόνες από το ΑΠΘ και τον χώρο όπου κατασκευάζονταν η βιβλιοθήκη, κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ κάνει δηλώσεις για τα πάντα “δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια”.

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κατηγορεί επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “καλύπτει τους καταστροφείς”, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη “να βάλει τέλος στην ανομία”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει το χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές. Ο κ.Τσίπρας που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν, τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και καταλήγει:

“Είναι ντροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία και να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ ώστε ο χώρος που με το «έτσι θέλω» βρισκόταν υπό κατάληψη επι 34 χρόνια, να γίνει χώρος μόρφωσης και πολιτισμού”.

Δήλωση του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α’ Αθήνας και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η κυβέρνηση τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της βίας και της αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, με στόχο την επιβολή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Από πέρυσι και με ευθύνη της κυβέρνησης και των Πρυτανικών Αρχών, το ΑΠΘ έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων, αυταρχισμού και επιβολής της γυμνής βίας.

Με εντολές κυβερνητικών παραγόντων, με χειρισμούς του Πρύτανη των ΜΑΤ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και με πρόσχημα το επί 35ετία λησμονημένο “Στέκι του Βιολογικού”, την καταστροφή του και τη μετατροπή του σε Βιβλιοθήκη, έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη μία βεντέτα προκλήσεων που έχουν ως στόχο τη “νομιμοποίηση” στα μάτια της κοινής γνώμης της αποτρόπαιης ιδέας να εγκατασταθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο του ίδιου έργου που πέρυσι κατέβασε με κρότο το φοιτητικό κίνημα και οι δημοκράτες πανεπιστημιακοί με τις κινητοποιήσεις τους. Αμετανόητη η κυβέρνηση ακολουθεί τις ίδιες μεθόδους που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην περσινή κατάληψη. Η Αστυνομία εκμεταλλευόμενη την ένταση και βίαιες ενέργειες για την αναδιαμόρφωση του χώρου που φιλοξενούσε το “Στέκι”, εισβάλει στους Πανεπιστημιακούς χώρους, ρίχνει χημικά εν ώρα μαθημάτων και βιαιοπραγεί άγρια απέναντι σε φοιτητές. Εικόνες στα όρια του βασανισμού νέων παιδιών κατακλύζουν το διαδίκτυο και δημιουργούν συνειρμούς με την Τουρκία του Ερντογάν και τη Ρωσία του Πούτιν.

Καταδικάζουμε την αστυνομική βία, τις προκλήσεις, τη ρίψη χημικών καθώς και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας που πραγματοποιούν ομάδες ξένες προς το φοιτητικό κίνημα.

Τα σχέδια για εκτεταμένες προβοκάτσιες που απεργάζονται οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με συγκεκριμένη μερίδα του ακροδεξιού και φιλοκυβερνητικού καθηγητικού κατεστημένου θα πέσουν για μια ακόμη φορά στο κενό.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές τους θα σπάσουν το φαύλο κύκλο της βίας και της αστυνομοκρατίας. Θα προστατεύσουν το Πανεπιστήμιο ως χώρο Δημοκρατίας, Γνώσης, Έρευνας και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει: «Η αστυνομία εκφοβίζει και ξυλοκοπεί τους φοιτητές/τριες του ΑΠΘ. Μια εβδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας στο πανεπιστήμιο του ΑΠΘ.

Η αστυνομία, η οποία παραμένει εντός του ΑΠΘ, με πρόσχημα τις οικοδομικές εργασίες που γίνονται στη σχολή του Βιολογικού, πριν απο λίγο επιτέθηκε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου/λάμψης σε φοιτητές/τριες που ζητούσαν ειρηνικά την αποχώρηση της.

Τη στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες την ώρα των μαθημάτων τους ο Πρύτανης Παπαϊωάννου διαλέγει πλευρά υπέρ της καταστολής και όχι της εκπαίδευσης.

Ο Πρύτανης των ΜΑΤ και το υπουργείο είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτές τις εικόνες. Δε θέλουν ούτε την προστασία των φοιτητών, ούτε την δημιουργία ενός καλύτερου πανεπιστημίου. 

Θέλουν καταστολή, φόβο, face control και αυταρχισμό στις σχολές μας. Το μέλλον που θέλουν να πλάσουν είναι ζοφερό και δε μας χωράει. Δε θα τους περάσει. Η αστυνομία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια, για αυτό και το σχέδιό τους θα μείνει στα χαρτιά».

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις προβοκατόρικες καταστροφές και την κρατική βία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και καταδικάζει «τις προβοκατόρικες καταστροφές στις σχολές του ΑΠΘ», καθώς «και την ασύστολη βία των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια», αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή όσα διημείφθησαν νωρίτερα σήμερα στο πανεπιστήμιο της πόλης.

«Είναι φανερό πως οι καταστροφές στο ΑΠΘ εξυπηρετούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει το πολιτικό αδιέξοδο που δημιούργησε με την εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια», αναφέρει ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ προσθέτει:

«Ο κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει στο ΑΠΘ. Η ακαδημαϊκή λειτουργία και η νομιμότητα δεν υπηρετούνται με τη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε σχολές την ώρα που γίνονται μαθήματα».

«Το Υπουργείο Παιδείας και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έχουν την ευθύνη για την αναζήτηση μιας λύσης που δεν θα διαλύει το πανεπιστήμιο, θα σέβεται τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων και θα επιδιωχθεί χωρίς αυταρχισμό και κλιμάκωση της βίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: H παρουσία της Αστυνομίας τροφοδοτεί σκηνικό έντασης

Στην παρουσία της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επιρρίπτει ευθύνες το ΚΚΕ αναφορικά με τα επεισόδια στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής».

«Αυτήν την φορά είναι η σειρά της παιδείας, και πιο συγκεκριμένα των πανεπιστημίων, όπου για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η παρουσία αυτή διαμορφώνει και τροφοδοτεί ένα σκηνικό έντασης, που αξιοποιείται από πρυτανικές αρχές και κυβέρνηση ώστε να δικαιολογηθεί η μονιμοποίηση της καταστολής και η αναμενόμενη παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

«Τα ΜΑΤ βρίσκονται μέσα στο πανεπιστήμιο για να διασφαλιστεί η επιχειρηματική λειτουργία του. Άλλωστε, οι διεκδικήσεις φοιτητών, καθηγητών και εργαζόμενων, ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, δεν ταιριάζουν στο πανεπιστήμιο – επιχείρηση. Οι κατευθύνσεις για ένα πανεπιστήμιο δεμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου – κατευθύνσεις που προωθήθηκαν με εντυπωσιακή προσήλωση από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών – πατάνε πάνω στα συντρίμμια δικαιωμάτων, κατακτήσεων και ελευθεριών. Απαιτούμε να φύγει τώρα η αστυνομία από το ΑΠΘ».

ΜέΡΑ 25:  Αδιανόητες οι εικόνες από την επίθεση των ΜΑΤ

“Αδιανόητες και ντροπιαστικές”, χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης τις “εικόνες από την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες εντός του πανεπιστημιακού χώρου στο ΑΠΘ”. “Φοιτητές και φοιτήτριες να πνίγονται στα χημικά εντός του πανεπιστημιακού χώρου, να ξυλοφορτώνονται και να συλλαμβάνονται, μόνο σε καθεστώτα σαν αυτά του κ. Ερντογάν έχουμε ξαναδεί”, σημειώνει ο ίδιος και κάνει λόγο για “τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, του ίδιου του πρωθυπουργού, μαζί με τους ανεκδιήγητους υπουργούς Παιδείας και δήθεν “Προστασίας του Πολίτη”, αλλά και της Πρυτανείας, που κάνει πλάτες στο βρώμικο κυβερνητικό “έργο” ακραίας βίας και καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων”.

“Να αποσυρθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Να αποδοθεί ο χώρος του δημοσίου πανεπιστημίου στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να αφεθούν ελεύθεροι όλες/οι οι συλληφθέντες. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υπονομεύει τα δημόσια πανεπιστήμια για να θρέψει τις ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ιδεοληψίες της”, καταλήγει ο Μ. Κριθαρίδης.

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές ζητούν την αποχώρηση της αστυνομίας από το ΑΠΘ - Επεισόδια έξω από τη ΣΘΕ

ΑΠΘ: Άγρια επίθεση αστυνομικών κατά διαδηλωτή – “Σταμάτα να με βαράς, πονάω

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει την άγρια επίθεση αστυνομικών κατά διαδηλωτή. Ο νεαρός βρίσκεται πεσμένος στο δρόμο με τους αστυνομικούς να τον σέρνουν και να τον πατάνε ενώ εκείνος φωνάζει πως πονάει.

Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΠΘ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου

Ομόφωνα καταδικάζουν τα μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τις επιθέσεις βανδάλων και τα επεισόδια που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στο Ίδρυμα, ενώ ζητούν προστασία της Πολιτείας και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «αναμένουν από το Κράτος Δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στο χώρο του πανεπιστημίου να μην μείνει ατιμώρητη».

«Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε εκτάκτως στις 10 Μαΐου με μοναδικό θέμα την εγκληματική επίθεση που έλαβε χώρα ξημερώματα της 7ης Μαΐου στον ισόγειο χώρο του Κτιρίου Βιολογίας, όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης και αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, την αποτίμηση των καταστροφών και τον σχεδιασμό που αφορά την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασής τους και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου και περάτωσής του εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συγκλήτου του Ιδρύματος που έγινε μετά από τα νέα επεισόδια που έγιναν σήμερα νωρίς το μεσημέρι.

Οι ομάδες των αντιεξουσιαστών, επιτέθηκαν σήμερα και στο κτήριο διοίκησης, όπου και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ολόκληρο το χώρο του ισογείου του.

Με το ψήφισμα τους, τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ «ομόφωνα καταδικάζουν την εγκληματική επίθεση, η οποία συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Έλληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ζητούν δε την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών.

Στηρίζουν τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Μαΐου για την τέλεση αυτών των πράξεων και αναμένουν από το Κράτος Δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του Πανεπιστημίου να μη μείνει ατιμώρητη. Καταδικάζουν επίσης ομόφωνα τις σημερινές επιθέσεις και φθορές τόσο στη ΣΘΕ όσο και στο κτίριο διοίκησης»

Παράλληλα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ «επιβεβαιώνει τη σθεναρή και αταλάντευτη αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο. Αποφασίστηκε δε ομόφωνα πως οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες.

Οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων.

Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν πως με συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τον θεσμικό και ακαδημαϊκό τους ρόλο προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον Έλληνα φορολογούμενο, στέκονται ενωμένα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και επί δεκαετίες επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Σχετικά Άρθρα