Παρέμβαση Τσίπρα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής με τον… πρώτο λογαριασμό στη ΝΔ

 Παρέμβαση Τσίπρα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής με τον… πρώτο λογαριασμό στη ΝΔ

Στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κάνει σήμερα τον… πρώτο λογαριασμό του «ρεύματος» που κατανάλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ στο Συνέδριό της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κομματικές κάλπες της ερχόμενης Κυριακής για να στείλουν και το λογαριασμό της ακρίβειας στον Πρωθυπουργό, έτσι και αυτός θα ανέβει στο βήμα για να υποστηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την αναστολή πληρωμής της ρήτρας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η συζήτηση για την ενέργεια μπορεί να έχει μετατεθεί από την κυβέρνηση μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει άλλα περιθώρια θριαμβολογίας στην κυβέρνηση για τα ελλιπή, καθυστερημένα και ατελέσφορα όπως αναμένεται να υποστηρίξει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που εξήγγειλε.

Όπως έχει ήδη πει και στις περιοδείες του ο Αλέξης Τσίπρας στους λογαριασμούς του Ιουνίου θα αποδειχθεί ότι η ενίσχυση δεν είναι παρά ψίχουλα σε σχέση με το τι έχει φορτωθεί στις πλάτες των καταναλωτών από το πάρτι στην αγορά ενέργειας από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας κι όλα αυτά όπως αναμένεται να επαναλάβει με ευθύνη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

  • Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας με την τροπολογία του για την αναστολή της πληρωμής της ρήτρα αναπροσαρμογής στοχεύει στο να φωτίσει την ουσία της πολιτικής του Πρωθυπουργού που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών ενέργειας με φυσικό αέριο αφού όπως έχει ήδη επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε τη βίαιη απολιγνητοποίηση και πλήρη σχεδόν αεριοποίηση της παραγωγής.

Η ενεργοποίηση της ρήτρας από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το φερετζέ για να καλυφθεί πίσω από μια μεταχρονολογημένη ενεργοποίηση μνημονιακή υποχρέωση το πάρτι που στήθηκε με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το χρηματιστήριο ενέργειας.

Όλα έτοιμα

Κι όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει συμπυκνώσει στην καμπάνια για τις κάλπες που στήνει σε όλη την Ελλάδα για πρώτη φορά για την καινοτόμα προσπάθειά του σαν κόμμα όχι μόνο να ανοίξει και να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική του βάση αλλά και να εκλέξει απευθείας από το σύνολο των μελών του τα κορυφαία πολιτικά του όργανα, την ΚΕ και τον πρόεδρο του κόμματος.

  • Ουσιαστικά με την παρουσία του στη Βουλή επιχειρεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο εγχείρημα της απευθείας εκλογής από τη βάση κορυφώνοντας τον προεκλογικό χαρακτήρα όυ επιχειρεί να δώσει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή.

Οι εκλογές της 15ης Μαΐου έχουν ανατεθεί σε εταιρεία και την εκλογική διαδικασία έχει αναλάβει να τρέξει ένας κορυφαίος στο είδος του και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την εποχή της διεύρυνσης του κόμματος με το εγχείρημα της Γέφυρας, ο αναλυτής και εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής.

  • Η διαδικασία θα είναι εξολοκλήρου ηλεκτρονική με τους εθελοντές του κόμματος να έχουν ήδη στελεχώσει τα 1.000 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των μελών για την εκλογική αυτή διαδικασία το γεγονός ότι η εφορευτική επιτροπή θα έχει 3 μέλη ο αριθμός αυτός έχει ήδη συμπληρωθεί για όλα τα τμήματα σύμφωνα με κομματικές πηγές.

61.600 μέλη καλούνται στην κάλπη για να εκλέξουν την ΚΕ την ώρα όμως που όλοι αποφεύγουν να μπουν σε εκτιμήσεις ή να βάλουν κάποιο πήχη για το ύψος της συμμετοχής με τους πιο θαρραλέους να μιλούν να μιλούν για μια ικανοποιητική συμμετοχή αν οι εγγραφές μελών στην κάλπη του προέδρου φτάσουν τις 70 με 80 χιλιάδες.

Όλα πάντως θα είναι ηλεκτρονικά με ταμπλετ σε όλα τα εκλογικά τμήματα με το μητρώο κι αυτό να έχει ήδη μηχανογραφηθεί για να γίνεται online η διασταύρωση των ψηφισάντων.

Για την ΚΕ τα 61 χιλιάδες μέλη θα ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Περιφέρειας οπου ανήκει η κομματική του οργάνωση ενώ όποιος επιθυμεί να εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει μέχρι και την τελευταία στιγμής την κάλπη για την πρόεδρο του κόμματος σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμεί όπου κι αν βρίσκεται στην επικράτεια.

Η συμμετοχή των μελών στην εκλογική διαδικασία προϋποθέτει και 3€ ενίσχυση για τα λειτουργικά έξοδα, όωπς άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα κόμματα που ζήτησαν τη βοήθεια εταιρείας για να στήσουν κάλπες προκειμένου να πληρωθεί η εταιρεία που θα υποστηρίξει ηλεκτρονικά τη διαδικασία.

Το βέβαιο είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής θα είναι το πρώτο που θα γνωρίζουμε αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Ηλεκτρονικά θα αποσταλούν στην Κουμουνδούρου και τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση για την ΚΕ με τη διαδικασία και αυτή να μην δείχνει για την ώρα ότι θα καθυστερήσει σημαντικά.

  • Για το μόνο σκέλος της διαδικασίας για το οποίο δεν θα εμπλακεί η εταιρεία είναι η κάλπη για τις αλλαγές στο καταστατικό που αφορά αποκλειστικά του Σύνεδρους και δεν είναι άλλη από την έγκριση του νέου καταστατικού και αφορά στον τρόπο εγγραφής των νέων μελών και άλλες διατάξεις για τις οποίες στο παρά πέντε της λήξης του Συνεδρίου δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή από τις αντιδράσεις των μελών της Ομπρέλας.

Τόσο σε αυτή την κάλπη των Συνέδρων όσο και σε αυτή των μελών για τα πρόσωπα της ΚΕ η Ομπρέλα δίνει μια ακόμη μάχη για να καταφέρει να ισχυροποιήσει τη θέση της κόμμα που το τελευταίο διάστημα βγήκε αρκετά αποδυναμωμένη. Το 74-26 της κάλπης του Συνεδρίου για την απευθείας εκλογή από τη βάση του προέδρου και της ΚΕ θα κουμπώσει με την κάλπη για την έγκριση του καταστατικού και πολλοί εκιτμούν ότι με βάση και τις ποσοστώσεις ο συσχετισμός μπορεί να ευνοήσει κατά τι την εσωκομαμτική αντιπολίτευση αγγίζοντας το 30% στο ευνοϊκό σενάριο.

Σχετικά Άρθρα