Μακρόν: Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ε.Ε

 Μακρόν: Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ε.Ε

Θα χρειαστούν δεκαετίες για να γίνει αποδεκτή η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της ΕΕ στο Στρασβούργο, αντ’ αυτού πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια «παράλληλη ευρωπαϊκή κοινότητα» όσο αναμένει μια απόφαση.

Αυτό θα επιτρέψει στα μη μέλη της ΕΕ να ενταχθούν στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης με άλλους τρόπους, δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Τα λόγια του ήρθαν καθώς συνεχίστηκαν οι σκληρές μάχες στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη ρωσική προέλαση ως «μονοψήφια χιλιομετρική πρόοδο». Ένας Ουκρανός ηγέτης στην περιοχή του Λουχάνσκ είπε ότι διεξάγονται σοβαρές μάχες.

Η συνάντηση Μακρόν-Σολτς

Το πρώτο ταξίδι του Εμμανουέλ Μακρόν, που μόλις πριν από δύο μέρες ορκίστηκε ξανά πρόεδρος της Γαλλίας έγινε συνειδητά την Ημέρα της Ευρώπης. Οι καθιερωμένες εθιμοτυπικές τιμές στην καγκελαρία θύμιζαν εν πρώτοις παλιές εποχές. Τίποτα όμως τη φετινή 9η Μαΐου δεν είναι το ίδιο με πριν.

«Ζούμε ένα τέλος εποχής» ανέφερε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «ο πόλεμος στην Ουκρανία δοκιμάζει τα όρια της Ευρώπης». Ένας πόλεμος που αναγκάζει τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τη χώρα που δέχεται ρωσική επίθεση «ηθικά, οικονομικά και στρατιωτικά». Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια νέα χάραξη των συνόρων με τη βία. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες, θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες».

«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» τόνισε ο Όλαφ Σολτς. Αυτό αποδεικνύει η προσπάθεια της Ουκρανίας για μια ευρωπαϊκή πορεία. Στο σημείο αυτό έστειλε συγχρόνως κι ένα μήνυμα προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζοντας την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας ότι εμπόδια του παρελθόντος – τα οποία σημειωτέον είχε θέσει η Γαλλία – θα ξεπεραστούν. Έμφαση στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων έδωσε πάντως και ο πρόεδρος Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου.

Πηγή: BBC, DW