Νέες διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τα 600 ευρώ – Τον Ιούνιο η καταβολή – Δικαιούχοι και διαδικασία

 Νέες διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τα 600 ευρώ – Τον Ιούνιο η καταβολή – Δικαιούχοι και διαδικασία

Τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι πληρωμές θα γίνουν εντός του Ιουνίου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα ποσά που θα πιστωθούν στο λογαριασμό IBAN που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Η επιδότηση αυτή αφορά χρήματα που έχει ήδη πληρώσει ο πολίτης την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορά τους λογαριασμούς που έχουν υποβληθεί στον πολίτη από τους παρόχους και όχι την περίοδο κατανάλωσης.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια των 45.000 ευρώ οικογενειακό καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών. Ο υπουργός τόνισε ότι θα δουν πίσω στους λογαριασμούς τους το 60% αυτών που πλήρωσαν την προηγούμενη περίοδο, αφαιρώντας τις επιδοτήσεις κράτους και παρόχων.

Ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές έχουν καταβάλει το προηγούμενο διάστημα 460 εκατ. ευρώ και από αυτά θα επιστραφούν τα 280 εκατ. με χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικά για τις φοιτητικές εστίες, εξήγησε ότι εάν ο φοιτητής υποβάλλει φορολογική δήλωση ο ίδιος και δηλώνει το σπίτι ως κύρια κατοικία, τότε επιδοτείται κανονικά. Σε περίπτωση που η οικία δηλώνεται από το γονέα ως δευτερεύουσα κατοικία, θα υπάρχει στην πλατφόρμα η δυνατότητα ο φοιτητής να το δηλώσει ως κύρια κατοικία και να επιδοτηθεί κανονικά.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι στόχος των επόμενων μηνών για το 2023, είναι να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να επεκταθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το δημόσιο. Επεσήμανε ότι είναι μια από τις δύο κυβερνητικές εκκρεμότητες μαζί με τη μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων και εισφορών.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιστροφής χρημάτων αφορά την πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στην ΑΑΔΕ. Έτσι λοιπόν το μέτρο ουσιαστικά απευθύνεται σε 4,5 εκατ. μετρητές, δηλαδή κατοικίες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι σημαντικές επιβαρύνσεις είχαν περίπου 1,3 εκατ. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο Γ.Γ. Οικονομικών, όποιος είχε επιπλέον χρεώσεις και αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις από Πολιτεία και παρόχους, θα λάβει την επιστροφή.

Για το ποσό της καθαρής επιβάρυνσης θα επιστρέφεται το 60%.

Για παράδειγμα:

1.Για καθαρή επιβάρυνση 1.000 ευρώ και πάνω η επιστροφή θα είναι 600 ευρώ.

2.Για επιβάρυνσης 500 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 300 ευρώ.

3.Για 150 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 90 ευρώ.

4.Για 30 ευρώ η επιστροφή θα είναι 18 ευρώ, ενώ

5.Για ποσά μικρότερα των 30 ευρώ επιβάρυνσης δεν θα προβλέπεται επιστροφή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναδρομικότητα καλύπτει την κατανάλωση ρεύματος, μόνο για την κύρια κατοικία, όπως έχει δηλωθεί ο αριθμός του μετρητή στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση λάθους, ο χρήστης της κατοικίας θα μπορεί να το διορθώσει κατά την διάρκεια της υποβολής δήλωσης στην πλατφόρμα.

Για τους φοιτητές, η αποζημίωση θα δοθεί εφόσον οι ίδιοι υποβάλουν φορολογική δήλωση και δηλώνουν τη φοιτητική στέγη ως κύρια κατοικία τους.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, που αφορούν για παράδειγμα το ρεύμα των κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες, καθώς το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων αφορά μόνο την κατανάλωση για την πρώτη κατοικία.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται -οριζόντια- ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.

Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά

Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται -σε μηνιαία βάση- το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση.

Τέλος όπως αναφέρεται από την κυβέρνηση «η νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Σχετικά Άρθρα